Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

No nākamā mācību gada centralizētajos eksāmenos vērtējumu izteiks tikai procentos

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājumu no nākamā mācību gada atteikties no līmeņiem centralizētajos eksāmenos, paredzot vērtējumu tikai procentos.

Līdz ar izmaiņām vērtējumā mainīsies arī ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas kritēriji.

Patlaban spēkā esošā kārtība paredz, ka centralizētajos eksāmenos vērtējumu liek gan līmeņu veidā – no A (augstākais) līdz F, gan arī procentuāli.

Izmaiņas paredz, ka centralizētajā eksāmenā latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās joprojām papildus tiks norādīts valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe. Savukārt svešvalodu centralizētajos eksāmenos papildus tiks norādīts valodas prasmes līmenis B1, B2 vai C2, kas nodrošinās atbilstību vidējās izglītības standartā noteiktajām prasībām par valodas prasmes līmeņiem un Eiropas kopīgajām pamatnostādnēm valodu apguvei.

Ministrija norādīja, ka izmaiņas nodrošinās precīzāku mācību sasniegumu analīzi, veicinās caurspīdīgāku reflektantu atlases aprēķinu Latvijas augstākajās izglītības iestādēs un ļaus vispārējās vidējās izglītības programmu absolventiem precīzāk un skaidrāk identificēt savus rezultātus centralizētajos eksāmenos.

Ņemot vērā, ka novērtējumi tiks izteikti procentuāli, izstrādāti arī grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos "Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti", kas paredz veikt grozījumus ierakstos sertifikātu veidlapās.

Tāpat izstrādāti grozījumi MK noteikumos "Ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība un kritēriji", kas ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa noteikšanas kritērijos centralizēto eksāmenu novērtējumu līmeņus paredz nomainīt ar centralizēto eksāmenu procentuālā novērtējuma kritēriju.

Atbilstoši veikti grozījumi arī MK noteikumos "Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi". Grozījumi nosaka, kā atbilstoši kopējam procentuālajam novērtējumam centralizētajā eksāmenā latviešu valodā 9.klasei mazākumtautību izglītības programmās tiks noteikts valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas