Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Noraida ekonomista Smirnova prasību pret valsti; viņš sola vērsties ECT un prognozē četru banku krahu

DP secināja, ka lietā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.
Rīgas Centra rajona tiesa pirmdien noraidīja savulaik Drošības policijas (DP) aizturētā ekonomista un Ventspils augstskolas pasniedzēja Dmitrija Smirnova prasību, ar kuru viņš vēlējās no valsts tiesas ceļā piedzīt 50 tūkstošu latu lielu kompensāciju.

Tiesas spriedumu pēc pilna tā teksta sagatavošanas vēl var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Saskaņā ar spriedumu tagad Smirnovam jāsedz ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi ‒ septiņi lati.

Smirnovs ar spriedumu nebija apmierināts un komentārā žurnālistiem bija ļoti emocionāls. Viņš solīja spriedumu pārsūdzēt un vērsties pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). "Protams, [pārsūdzēšu spriedumu] un iešu tālāk līdz Eiropas tiesai," uzsvēra ekonomists.

"Tagad sanāk, ka man valstij jāmaksā, sanāk, ka es esmu vainīgs. Es uzskatu, ka pēc būtības tiesas lēmums ir ļoti svarīgs precedents un tas faktiski nozīmē, ka Latvijā demokrātija neeksistē, cilvēktiesības neeksistē, vārda brīvība neeksistē un visa vara pieder specdienestiem. Un es baidos, ka drīz specdienesti vienkārši brauks un šaus cilvēkus pa ielām. Tas ir iespējams," pavēstīja Smirnovs.

Satversmes 100.pants, kas noteic, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību un cenzūra ir aizliegta, pēc ekonomista domām, patiesībā nedarbojas, un tas nozīmējot, ka Satversme ir atcelta. "Latvijas Satversme vairs nav valsts galvenais likums, bet Latvijas Satversme ir tualetes papīrs. Latvijas Satversme ir tualetes papīrs. Viss. Jūs to varat izmest miskastē," emocionāli klāstīja Smirnovs.

Viņš arī prognozēja, ka šogad atkārtosies 2008.gada finanšu krīzes notikumi. "Situācija ir ļoti kritiska, taču specdienesti un izpildvara nodarbojas ar sabiedrības maldināšanu un vēlas noslēpt valsts reālo situāciju. Valsts joprojām ir bankrota stāvoklī, un es prognozēju, ka rudenī varētu bankrotēt četras piecas komercbankas, un devalvācijas risks ir ļoti augsts. Mana prognoze ir ļoti negatīva," sacīja ekonomists.

Lai arī pasniedzējam neesot ko zaudēt, konkrētas bankas viņš tomēr atteicās nosaukt, norādot, ka tad par viņu sekos sūdzības un viņš tiks "pataisīts par vainīgu".

Smirnovs ir pārliecināts, ka Latviju ietekmēs globālās krīzes otrais vilnis un tas izraisīs dažādus riskus.

Viņš pastāstīja, ka visa nauda, ko ir aizdevis Starptautiskais Valūtas fonds, ir gandrīz beigusies un rudenī Valsts kase būs tukša. Pirmās problēmas parādīšoties jau pavasarī, kad izrādīsies, ka pieņemtais budžets nav izpildīts un būs nepieciešami jauni grozījumi. Smirnovs arī uzskata, ka kritīs valdība.

Pasniedzēja advokāts Jānis Davidovičs komentārā žurnālistiem nebija tik emocionāls kā klients. Raugoties no jurista pozīcijām, Davidovičs jau gaidījis apmēram šādu spriedumu un acīmredzot būs jāvēršas ar prasību ECT, jo Eiropā pēdējo gadu laikā bijušas divas līdzīgas lietas, kas saistītas ar cenzūru.

Ja cilvēkam ar krimināllietas ierosināšanu ir aizliegts izteikties par svarīgām lietām, tā, pēc advokāta domām, ir cenzūra. Advokāts uzskata, ka likumdevējam steidzīgi šo pantu vajadzētu konkretizēt, respektīvi, nosakot stingrāk noteikumus, kas ir baumas un kas ir pamatota informācija un analīze.

Smirnovs nodarbojas tikai ar analīzi un, ja paraugās pēdējos trīs gados, tad 99%, "ko viņš teicis, ir noticis", uzsvēra advokāts.

Lai arī likums savulaik nepamatoti aizturētajam dod tiesības vērsties Tieslietu ministrijā ar lūgumu kompensēt izdevumus, kas radušies aizturēšanas dēļ, pasniedzējs šādi nerīkojās, bet vērsās uzreiz tiesā. "Kas tur (Tieslietu ministrijā) būs 50 latu, 100 latu. Mēs jau runājam par to, ka ir pārkāpta Satversme," uzsvēra advokāts.

Ventspils augstskolas pasniedzējs tiesā bija iesniedzis prasības pieteikumu par morālā un materiālā kaitējuma atlīdzināšanu. Viņš arī prasīja atsaukt ziņas, kas aizskar godu un cieņu.

Prasība tika iesniegta pret Iekšlietu ministrijas pārziņā esošo Drošības policiju, bet kā līdzatbildētājs norādīta Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Smirnovs pieprasīja, lai Drošības policija atsauc ekonomista godu un cieņu aizskarošās ziņas un atvainojas. Tika pieprasīta arī 50 000 latu kompensācija par morālo un materiālo kaitējumu, kā arī lūgts piedzīt no atbildētāja tiesas izdevumus.

Prasības pamatā bija 2008.gada rudens notikumi, kad par kritisku viedokļu paušanu saistībā ar Latvijas ekonomikas stāvokli Smirnovu uz divām diennaktīm aizturēja Drošības policija.

Smirnovs ar prasību tiesā vērsās 2010.gada rudenī, jo nepilnu divu gadu laikā neviena valsts institūcija nebija ekonomistam atvainojusies par viņa tiesību pārkāpšanu.

Prasību tiesā viņš bija iesniedzis arī tāpēc, lai turpinātu cīnīties par vārda brīvību Latvijā.

Jau ziņots, ka 2009.gada augustā pēc teju gadu ilgušas izmeklēšanas Drošības policija izbeidza kriminālprocesu pret Ventspils augstskolas pasniedzēju un finanšu ekspertu Smirnovu, kurš kādā publiskā diskusijā ieteica naudu neglabāt latos un bankās. Diskusija notika līdz ar finanšu krīzes sākumu valstī.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas