Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Noraida ierosinājumu dot iespēju iedzīvotājiem referendumā atlaist pašvaldību

Piektdien Saeima noraidīja grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kuros "Vienotības" frakcijas deputāti Lolita Čigāne, Rasma Kārkliņa, Ingmārs Čaklais, Aleksejs Loskutovs, Andris Buiķis un Atis Lejiņš rosināja dot iespēju iedzīvotājiem referendumā atlaist pašvaldību.

Par likumprojketa nodošanu komisijām nobalsoja 36, pret 33, atturējās 15 deputāti.

Likumprojektā bija paredzēts, ka par domes atsaukšanu var lemt pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanā pēc pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju iniciatīvas, ja priekšlikumu iesniegusi ne mazāk kā viena desmitā daļa pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju un par to savākti ne mazāk kā ceturtās daļas pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju paraksti.

Tiesības ierosināt pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanu par domes atsaukšanu nevarētu izmantot gadu pēc domes sanākšanas un gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Parakstu vākšanu un pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanu saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) metodoloģiskajiem norādījumiem organizētu pašvaldības vēlēšanu komisija.

Pašvaldību vēlēšanu komisija divu nedēļu laikā pēc parakstu vākšanas termiņa beigām saskaitītu parakstus, konstatētu rezultātu un publicētu to domes mājaslapā internetā. Pašvaldības vēlēšanu komisija ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no parakstu vākšanas rezultātu paziņošanas brīža noteiktu pašvaldību iedzīvotāju nobalsošanas datumu, kas var būt ne vēlāk kā četru nedēļu laikā no rezultātu paziņošanas brīža.

Pašvaldības iedzīvotāju nobalsošana būtu rīkojama sestdienā.

Nobalsošanas norisi vēlēšanu iecirknī vienlaikus varētu novērot ne vairāk kā divi pilnvaroti novērotāji no katras politiskās partijas vai politisko partiju apvienības, kā arī CVK un attiecīgās republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisijas locekļi un šo komisiju pilnvarotas personas, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji un biedrību un nodibinājumu pārstāvji.

Pašvaldības iedzīvotāju nobalsošana par domes atlaišanu būtu uzskatāma par notikušu, ja nobalsošanā ir piedalījusies vairāk kā puse no pēdējās attiecīgās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Dome būtu uzskatāma par atsauktu, ja par to būtu izteicies vairākums no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaita.

Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma ieceltu attiecīgajā administratīvajā teritorijā pagaidu administrāciju un nosaka, kādā termiņā jānotiek jaunām domes vēlēšanām.

Jaunas domes vēlēšanas būtu organizējamas ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanas rezultātu paziņošanas brīža. Ja līdz kārtējām domes vēlēšanām palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas nenotiktu.

Pagaidu administrācija pildītu likumos paredzētās domes funkcijas un darbojas līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas