Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Norēķinu sistēmu izmaiņas tuvina ardievām naudasmakam

Tehnoloģiskā revolūcija daudzus cilvēku ieradumus mainījusi līdz nepazīšanai – sākot ar saziņu un beidzot ar darba efektivitāti. Citas radikālas pārmaiņas gaidāmas tuvākajos gados, un šajā kategorijā ietilpst arī norēķināšanās par pirkumiem, trešdien lasāms laikrakstā Dienas Bizness.

Pēdējā desmitgadē maksāšanu ar skaidru naudu aizstājušas maksājumu kartes, bet drīzumā gaidāmi vēl interesantāki risinājumi, kas ļaušot pilnībā atteikties no naudasmaka lietošanas. Tuvākais un jau "sataustāmais" evolūcijas posms ir maksājumi ar mobilo tālruni. Par šo iespēju tiek runāts jau sen un tā izmēģināta dažādos pilotprojektos, bet līdz ar Apple Pay un Samsung Pay ienākšanu tirgū, telefona izmantošana maksājumu kartes vietā kļūs pieejama ikvienam.


Samsung Electronics Baltics telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns DB stāsta, ka mēneša laikā kopš sistēma iepazīstināšanas Dienvidkorejā kopā veikti maksājumi par 30 miljoniem ASV dolāru. "Tuvākajā laikā to varēs izmantot arī Lielbritānijas un Spānijas iedzīvotāji, tāpēc domāju, ka tas ir laika jautājums, līdz šāda iespēja būs arī mums," saka Ķikāns, piebilstot, ka maksāšana ir ārkārtīgi vienkārša un droša. Norēķināties var, novicinot bankas kontam piesaistītu tālruni pār maksāšanas termināli.


Veikalu infrastruktūra jau mērķ
tiecīgi tiek gatavota jaunajiem norēķināšanās veidiem. Lai arī Latvijā bezkontakta maksājumi vēl nav populāri, bezkontakta karšu un mobilo tālruņu norēķiniem piemērotus termināļus redzēsim aizvien biežāk. "No 2015. gada 31.decembra jauniem tirgotājiem visā Eiropā, kas pieņem VISA kartes, un no 2017. gada 1. janvāra jauniem tirgotājiem, kas pieņem MasterCard, ir jāuzstāda norēķinu karšu termināļi, kas tehniski spēj pieņemt bezkontakta maksājumu kartes," Dienas Biznesam skaidro Verifone Baltic pārdošanas vadītājs Ints Dimiņš, "tāpat noteikts, ka Eiropas tirgotājiem VISA bezkontakta norēķinu kartes būs obligāti jāpieņem no 2019. gada 31. decembra, bet MasterCard – no 2020. gada 1. janvāra visās mazumtirdzniecības vietās.


Bjerns Bērends no kompānijas Mint Payment identificējis septiņas norēķinu nozares tendences. Pirmā ir biometrijas datu izmantošana lietotāja atpazīšanā. Lai varētu samaksāt par pirkumu, lietotājam būs savam bankas kontam jāpiesaista pirkstu nospiedumi, sejas attēls vai balss ieraksts. Veikalā attiecīgi būs jāizmanto šīs atpazīšanas zīmes, uzliekot pirkstu uz skenera, pagriežot seju pret kameru vai pasakot atslēgas vārdu balsī. Nekādu PIN kodu, nekādu paroļu. Līdz ar to norēķināšanās kļūs ātrāka. Šīs tehnoloģijas jau pirms vairākiem gadiem izmēģināja tādas ASV tirgotāju ķēdes kā Wal-Mart, Kroger un McDonald’s.


Vēl neparastāka solās būt mikroraidītāja iešūšana zem ādas. Tajā glabāsies visi personas dati, un, pietuvinot raidītāju bezkontakta terminālim, tiks apstiprināts maksājums. 


Visu rakstu lasiet trešdienas, 7.oktobra, avīzē Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas