Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 29. augusts
Aiga, Armīns, Vismants

Nozare nevienojas ar ministriju par zāļu cenu reformas apturēšanu: aptieku skaits un zāļu pieejamība Latvijā samazināsies

Veselības ministrija (VM) noraidījusi farmācijas nozares sabiedrisko organizāciju piedāvāto vienošanos par plānotās zāļu cenu reformas apturēšanu un turpmāku izstrādi kopā ar nozari, kā ietvaros tiktu novērsti zāļu pieejamības riski pacientiem. Tā vietā ministrija turpina virzīt reformu, kas paredz aptieku skaita un zāļu pieejamības samazināšanos iedzīvotājiem, informē Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija.

Organizāciju pārstāvji pirmdien, 15. jūlijā tikšanās laikā, klātesot Ministru prezidentes biroja pārstāvim uzsvēra, ka galvenais plānotais reformas rezultāts ir visiem solidāri medikamentus padarīt iedzīvotājiem finansiāli pieejamākus, nevis mazināt mūsu, vietējo zāļu piegādes posmu – aptieku un zāļu apgādes uzņēmumu – izdzīvotspēju, kas notiks, ja šāda neizstrādāta un kļūdaina reforma stāsies spēkā.

“Šeit mēs nerunājam tikai par to, kam un kādi ienākumi mazināsies, mēs runājam par potenciālu medikamentu trūkumu bērniem, mammām un vecmāmiņām attālākos Latvijas reģionos un par aptieku skaita kritisku samazināšanos – tieši to ietver šī nepārdomātā reforma,” uzsver Kristīne Jučkoviča, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore.

Jau ziņots, ka astoņas farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas pēc iepazīšanās ar iecerētajiem grozījumiem noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem vēstulē Ministru prezidentei Evikai Siliņai  lūdza apturēt to turpmāko virzību, kā arī iespējami drīz organizēt tikšanos ar premjerministri, lai izskaidrotu potenciālos ievērojamos projektā ietvertos riskus zāļu pieejamībai pacientiem. Aicinājumu izteica Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība, Latvijas Nacionālā zāļu apgādes asociācija, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Mazo aptieku asociācija, Latvijas Aptiekāru asociācija un tam pievienojās arī klīniskie farmaceiti.

Tāpat pret Veselības ministrijas piedāvāto zāļu cenu reformu kā neatbilstošu iedzīvotāju interesēm iebilst Latvijas darba devēju konferederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas ārstu biedrība, biedrība “IMPACT 2040”, Latvijas Pensionāru federācija un citas organizācijas un komersanti.   

Kaut arī Ministru kabineta 2005. gada 25. oktobra noteikumu par zāļu cenu veidošanas principiem anotācijā bija minēts, ka tas ticis izdiskutēts ar nozari, sabiedriskās organizācijas uzsvēra, ka par konsultācijām tika uzdotas formālas tikšanās, kurās ministrija deklarēja savu ieceri, taču vēlāk sekojušie sabiedrisko organizāciju iebildumi un priekšlikumi pēc būtības nebija tikuši ņemti vērā un tikšanās tika organizēta  novēloti, pēdējā brīdī, tikai pēc minētās NVO vēstules premjerei.

NVO priekšlikumi reformai, papildus tiesību aktu portālā atrodamajiem, ietver arī piedāvājumu, kā nekavējoties sistēmā ietaupīt 30 miljonus eiro, kurus uzreiz iepludināt Kompensējamo zāļu sarakstā valsts apmaksāto diagnožu skaita paplašināšanai, veicot dārgāko medikamentu ražotāju cenu pielīdzināšanu līdz Lietuvas līmenim, kā arī jau KZS iekļauto medikamentu realizāciju par vienu cenu, neatkarīgi no diagnozes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņš noliek deputāta mandātu un pamet darbu politikā

Parlamentārietis, kādreizējais premjers un ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) nolicis Saeimas deputāta mandātu, aģentūrai LETA atklāja Jaunās vienotības (JV) Saeimas frakcijas vadītājs Edmund...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas