Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

OIK atcelšanas tiesiskos aspektus par 9000 eiro izvērtēs advokātu birojs Ellex Klavins

Valdības sēdē otrdien Ekonomikas ministrija informējusi par neatkarīga trešās puses izvērtējuma par obligātā iepirkuma mehānisma atcelšanu un izmaksātā atbalsta atgūšanu tiesiskā ceļā būtību un jautājumiem, par kuriem lūgs sniegt juridisku vērtējumu. Ministrija noslēgs līgumu ar zvērinātu advokātu birojs Ellex Klavins, kas tirgus izpētes ietvaros iesniedza piedāvājumu ar zemāko cenu un pauda gatavību minēto izvērtējumu veikt divu nedēļu laikā no līguma noslēgšanas brīža. Plānotā līguma summa – 8712 eiro (bez PVN), vēsta Ekonomikas ministrija. *(EM).

Izvērtējuma ietvaros ministrija lūgs viedokli:

  • vai atbalsta piešķiršana elektroenerģijas ražotājiem valsts atbalsta shēmas atjaunojamo energoresursu enerģijas un koģenerācijas ražošanai ir uzskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, ņemot vērā saskaņojumu ar Eiropas Komisiju 2017. gada aprīlī?
  • vai tiesiski ir iespējama izmaksātā atbalsta pilnīga vai daļēja atgūšana, nepārkāpjot tiesības uz īpašumu un tiesisko paļāvību? Ja izvērtējumā tiek konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūdz   izvērtēt arī tiesiskos instrumentus izmaksātā atbalsta pilnīgai vai daļējai atgūšanai, kā arī izvērtējumu par tiesvedības riskiem atbalsta pilnīgas vai daļējas atgūšanas gadījumā, iekļaujot gan šādas atgūšanas atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, gan atbilstību Satversmei. Vienlaikus esam lūguši izvērtējumā iekļaut arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās;
  • vai tiesiski ir iespējama atbalsta pārtraukšana ar 2019. gada 31. martu? Ja tiek konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūdz  izvērtēt risinājuma atbilstību Satversmei, kā arī atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, izvērtējumā iekļaujot arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās.

Tirgus izpētes ietvaros ministrija lūdza iesniegt piedāvājumus 10 zvērinātu advokātu birojiem: ZAB “Ellex Klavins”, ZAB “KPMG”, ZAB “Trinity”, ZAB “Glimstedt”, ZAB “Cobalt”, ZAB “TGS”, ZAB “Sorainen”, ZAB “Eversheds Sutherland Bitāns”, ZAB “PWC Legal” un ZAB "Kronbergs & Čukste", apzinoties, ka tiem ir līdzvērtīgu izvērtējumu pieredze. Lūdzot iesniegt piedāvājumus, ministrija lūdza komersantiem apliecināt, ka piesaistītie eksperti uz piedāvājuma iesniegšanas brīdi nesniedz un līguma darbības laikā nesniegs konsultācijas energoapgādes komersantiem par Elektroenerģijas tirgus likuma 28, 28.1, 29., 29.1 un 30.pantu izpratnē iespējamo labumu gūšanu, kā arī nav īpašnieki, valdes locekļi, nodarbinātās personas un tiem tieši vai pastarpināti nepieder kapitāldaļas komersantā, kas saņem valsts atbalstu saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma 28, 28.1, 29., 29.1 un 30.pantu. 

Minēto neatkarīgas trešās puses izvērtējumu līdztekus ar citiem konsultāciju procesā saņemtajiem vērtējumiem Ekonomikas ministrija izmantos normatīvo aktu sagatavošanā, lai izpildītu Saeimas lēmumu, norādīts ministrijas paziņojumā.

Kā zināms, Saeima šā gada 10. janvāra sēdē uzdeva Ekonomikas ministriju steidzami izstrādāt tiesību aktus obligātā iepirkuma komponentes atcelšanai no 2019. gada 31. marta ar mērķi samazināt elektroenerģijas izmaksas visiem Latvijas patērētājiem. Saeima aicināja Ekonomikas ministriju ievērot tiesiskuma principus un, izstrādājot obligātā iepirkuma komponentes atcelšanas risinājumus, nepieļaut šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, to pārveidi par cita veida maksājumiem, kā arī mainīt attiecīgo maksājumu nosaukumu. Saeima aicināja izbeigt Latvijas iedzīvotājiem netaisnīgu, uz atsevišķu personu interešu atbalstu vērstu režīmu.

“Jau ar pirmajām dienām ekonomikas ministra amatā esmu ķēries pie darba, lai rastu risinājumus Saeimas uzdotā uzdevuma izpildīšanai attiecībā uz obligātās iepirkuma komponentes atcelšanu no šā gada 31. marta. Vienlaikus apzinos, ka gan valdībai, gan arī Saeimai ir jāpieņem valstiski un tiesiski lēmumi, rūpīgi izanalizējot to potenciālo ietekmi uz visām iesaistītajām pusēm un sekas, kādas tie radīs valstij un ekonomikai kopumā. Tāpēc paralēli darbam pie normatīvajiem aktiem ministrija ir uzsākusi konsultāciju procesu ar dažādām iesaistītajām pusēm par Saeimas lēmuma iespējamo ietekmi un strādā pie neatkarīga trešās puses izvērtējuma iegūšanas par OIK atcelšanu un izmaksātā atbalsta atgūšanu tiesiskā ceļā. No savas puses apņemos rūpīgi izvērtēt pušu viedokļus pirms risinājuma virzīšanas valdībā, lai Ministru kabinets varētu pieņemt valstiski izsvērtu lēmumu,” uzsvēris Nemiro.

 

 

 

Top komentāri

atclelt oik
a
ES-Brisele šo OIK atcēla pirms desmit gadiem, bet mūsu juristi vēl vērtēs tiesiskumu – obligāts bija psrs jeb Krievijā.
Pareizaisvirsraksts
P
Latvijas valdība neorientējas pašas pieņemtajos likumos.
Guntars
G
Ja nav zināšanu un kompetences, bet pats galvenais - bail no atbildības, jāpērk indulgence ....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas