Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Oktobrī gada inflācija bijusi 4,4%

Oktobrī Latvijā patēriņa cenas palielinājās par 0,2%, salīdzinot ar septembri, bet gada inflācija samazinājās līdz 4,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes otrdien publiskotie dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis oktobrī mēneša laikā palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās. 2010.gada oktobrī, salīdzinot ar 2010.gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām oktobrī bija cenu kāpumam pārtikai, transportam, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikai cenu pieaugumu visvairāk veicināja sezonāls dārzeņu sadārdzinājums par 14,2%. Noslēdzoties akcijām, maizei cenas pieauga par 1,6%, svaigai gaļai - par 1,1%, augu eļļai un taukiem - par 2,0%, tējai un kafijai - par 2,3%. Savukārt lētāki kļuva kartupeļi (-14,8%), desas un žāvējumi (-1,2%), graudaugu izstrādājumi (-1,2%), sulas un minerālūdeņi (-1,4%), svaigas zivis (-1,2%).

Transporta grupā lielākā ietekme bija degvielas sadārdzinājumam vidēji par 1,4%, visvairāk cenas pieauga dīzeļdegvielai – par 4,1% un auto gāzei – par 3,7%. Cenas kāpa automašīnu rezerves daļām un piederumiem, kā arī transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Apģērbam un apaviem cenu kāpumu ietekmēja gan jaunās sezonas kolekciju tirdzniecība, gan atlaižu noslēgums, kā rezultātā apavi sadārdzinājās par 2,2%, bet apģērbs – par 1,8%.

Mājokļa grupā vidējo cenu līmeni pazemināja siltumenerģija, kas, sakarā ar zemāku dabasgāzes tirdzniecības cenu lielajiem patērētājiem, kļuva par 1,3% lētāka. Savukārt par 1,4% cenas pieauga mājokļa īrei.

Akciju ietekmē cenas kritās alkoholiskajiem dzērieniem, sadzīves aprīkojumam, traukiem, TV, video un audio tehnikai, mājdzīvnieku barībai, mācību grāmatām, sporta un atpūtas piederumiem. Lētākas kļuva aviobiļetes, tūrisma, atpūtas un sporta pakalpojumi.

Šā gada oktobrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, bija par 4,4% augstāks. Precēm cenas pieauga par 5,7%, bet pakalpojumiem - par 1,1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 4,1%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas