Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pagarināti termiņi IeM dienesta pārbaudēm saistībā ar naudas pārskaitīšanu par neveiktiem darbiem

Par mēnesi pagarināti izmeklēšanas termiņi Iekšlietu ministrijā (IeM) sāktajām dienesta pārbaudēm saistībā ar Nodrošinājuma valsts aģentūras pārskaitījumu kompānijai Nameks par it kā izpildītu līgumu, kas faktiski nav ticis izpildīts.

Kā informēja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, šonedēļ pieņemts lēmums vairāku saistībā ar šo gadījumu sākto disciplinārlietu izmeklēšanas termiņus pagarināt līdz 25.jūnijam.

Termiņi pagarināti, ņemot vērā lietas sarežģītību, apjomu, kā arī to, ka ir iesaistīti vairāki dienesti un to amatpersonas, skaidroja Skrebele.

Kā ziņots, IeM Nodrošinājuma valsts aģentūra pārskaitījusi līdzekļus privātajai kompānijai "Nameks" par it kā izpildītu līgumu, lai gan faktiski līgumā paredzētie darbi nav bijuši paveikti. Par notikušo IeM sākusi virkni disciplinārlietu, aprīļa beigās ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pērn bija konstatējis nepieciešamību demontēt trīs trauksmes sirēnu iekārtas, lai atbrīvotu jumtus uz to remonta laiku. IeM Nodrošinājuma valsts aģentūra noslēdza līgumu ar SIA "Nameks" par iekārtu montāžu un demontāžu. Kompānijai visi darbi bija jāpaveic par aptuveni 10 000 latu. Vēlāk izrādījās, ka iekārtas ir noņemtas, bet atpakaļ aizvien nav uzliktas. Savukārt nauda jau bijusi pārskaitīta par it kā pabeigtu darbu.

VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Vilis Students skaidroja, ka šajā gadījumā VUGD ir vien kā starpnieks starp SIA Nameks un Nodrošinājuma valsts aģentūru.

To, ka nauda samaksāta par neizdarītu darbu, vēlāk uzzinājusi IeM. Tā sākusi auditu, kura laikā informācija apstiprinājusies. Pēc iepazīšanās ar audita slēdzienu iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) 27.aprīlī pieņēmis lēmumu par četru sistēmas darbinieku disciplināratbildības vērtēšanu. Tie ir Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Raimonds Bluķis un iestādes Finanšu daļas vadītājs, kā arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš un viens civilās aizsardzības eksperts.

IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone norādījusi, ka tālākās pārbaudēs skaidros, kādu iemeslu dēļ darbi nav veikti un kādēļ par darbu jau ir samaksāts. Viņa turklāt neizslēdz iespēju, ka pēc dienesta pārbaužu pabeigšanas un amatpersonu atbildības izvērtēšanas tiks lemts par "vēršanos tālākās institūcijās".

Kāda bijusi vienošanās par darbu pabeigšanu un kā tie tiks pabeigti, dienesta pārbaužu ierosināšanas dienā nebija īsti skaidrs. Pēc ugunsdzēsēju teiktā, jumti martā bijuši gatavi sirēnu uzstādīšanai. Formāli šie darbi prasot pāris dienas, tomēr iekārtas vēl nav uzstādītas, skaidrojis Students. Nodrošinājuma valsts aģentūra komentārus no savas puses nesniedza, norādot, ka viņi neesot atbildīgi par līguma izpildi, jo darbu izpildi kontrolē ugunsdzēsēji. "To mēs zinājām, ka darbi nav izpildīti, tieši tāpat kā to zināja aģentūra," piebildis Students.

Nameks skaidrojis, ka viena no sirēnām tiek uzstādīta, bet divām citām trauksmes iekārtām mainīta atrašanās vieta un attiecīgie projektēšanas un saskaņošanas darbi, ko veic ugunsdzēsības un glābšanas dienests, esot ieilguši līdz maija sākumam.

Uzņēmuma tehniskais direktors Guntis Augusts skaidrojis: "Šo objektīvo apstākļu dēļ SIA Nameks nevar izpildīt savas uzņemtās saistības. Šī līguma izpildes kavēšanās ir radījusi papildu izdevumus arī mums. Aprēķinus varēsim veikt tikai pēc pilnas jauno uzstādīšanas vietu apsekošanas. Jau 2011.gada beigās, kad tika konstatētas šīs problēmas, Nodrošinājuma valsts aģentūrai tika nosūtīta vēstule ar apstiprinājumu par savu saistību izpildi no SIA Nameks puses pēc jauno objektu apskates."

Kompāniju Nameks dibinājuši bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki, bet kompānijas vadībā ir kādreizējais Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Grigulis. Viņš un šī brīža Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Bluķis savulaik bija kolēģi IeM. Starp kompānijas dalībniekiem ir arī bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis. Nameks pēdējos gados ieguvis virkni pasūtījumu gan no Nodrošinājuma valsts aģentūras, gan Rīgas pašvaldības policijas, gan citām iestādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas