Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pamatkapitālu no latiem uz eiro pārrēķinājušas 43,6% SIA un 95,6% akciju sabiedrības

Pamatkapitālu no latiem uz eiro pārrēķinājušas 43,6% sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) un 95,6% akciju sabiedrības (AS), aģentūru LETA informēja Uzņēmumu reģistrā (UR).

Šā gada 30.jūnijā noslēdzās Komerclikumā noteiktais termiņš uzņēmumu pamatkapitāla denominācijai uz eiro, kura laikā kapitālsabiedrības šīs izmaiņas varēja veikt ar likumā noteiktajiem atvieglojumiem.

Lai izpildītu noteiktās prasības un sakārtotu dokumentus atbilstoši likumdošanai, uzņēmumu rīcībā kopš Komerclikuma grozījumu stāšanās spēkā bija 2,5 gadi.

Aktuālie dati liecina, ka prasības izpildījuši 43,6% jeb 43 902 SIA, 95,6% jeb 746 AS, taču kopējais skaits vēl pieaugs, jo, tuvojoties noslēguma termiņam, manāmi palielinājies arī iesniegto pieteikumu skaits, tāpēc precīza statistika būs pieejama tikai jūlija vidū, kad tiks pabeigta elektronisko un pa pastu iesūtīto dokumentu apstrāde.

Turpmāk UR, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu, izsakot to veselos eiro - viens eiro ir 0,702804 lati. Tomēr pamatkapitāla matemātiskā pārrēķināšana, ko veiks UR, nav uzskatāma par denomināciju Komerclikuma izpratnē, un saskaņā ar Komerclikuma noteikumiem tā neatbrīvos kapitālsabiedrības no pamatkapitāla denominācijas atbilstoši noteiktajiem principiem.

Automātiski pārrēķinot pamatkapitālu uz eiro, netiek pārrēķināta daļas nominālvērtība, netiek aprēķināts katram dalībniekam piederošo daļu skaits, kā arī nenotiek citas darbības, kas jāveic, denominējot pamatkapitālu. Ņemot vērā, ka pamatkapitāla lielums ir noteikts statūtos, kuros grozījumus tiesīgi veikt tikai pašas SIA vai AS dalībnieki, valsts nevar iejaukties uzņēmuma iekšējās lietās - pieņemt lēmumus un labot dokumentus.

Sākot ar jūlija vidu, UR veikts automātisku pamatkapitāla pārrēķināšanu, bet tas nenotiks visām sabiedrībām uzreiz, tā tiks veikta pa daļām, lai nodrošinātu operatīvu informācijas nodošanu UR datu saņēmējiem.

Saskaņā ar Komerclikuma pārejas noteikumiem uzņēmumiem, kuru pamatkapitālu būs pārrēķinājis UR, vienlaikus ar citiem grozījumiem komercreģistra ierakstos vai dokumentu reģistrāciju, būs jāpiesaka arī pamatkapitāla denominācija. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja kapitālsabiedrības dalībnieks līdz šā gada 30.jūnijam nav veicis pamatkapitāla denomināciju, šīs sabiedrības pamatkapitāls tiks automātiski pārrēķināts uz eiro, tomēr, vēlāk piesakot jebkādas izmaiņas, būs nepieciešams vispirms denominēt pamatkapitālu. Ja tas netiks izdarīts, nevarēs tikt piereģistrētas arī citas pieteiktās izmaiņas.

Sabiedrības, kas nav veikušas pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, netiks sodītas un izmaiņas varēs veikt sev ērtākā laikā vai vienlaicīgi ar citām izmaiņām.

UR norāda, ka, veicot pamatkapitāla denomināciju pēc šā gada 30.jūnija, vairs nav spēkā Komerclikumā noteiktie atvieglojumi, tādēļ jārēķinās, ka tiks piemērota valsts nodevas samaksa - SIA - 42,69 eiro apmērā, AS - 28,46 eiro apmērā, bet kooperatīvai sabiedrībai - 21,34 eiro apmērā, publikācijas maksa oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" - 9,25 eiro.

Tāpat kapitālsabiedrībām uz UR iesniedzamajiem dokumentiem - protokola vai lēmuma, statūtiem, dalībnieku reģistra nodalījuma - nepieciešams apliecināt parakstus pie zvērināta notāra, UR valsts notāra vai dokumenti jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas