Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

papildināta (07:44) - DP: Swedbank notikumam ir vairākas versijas

Swedbank gadījumu, kad svētdienā iedzīvotāji pastiprināti izmantojuši šīs bankas pakalpojumus - izņēmuši naudu no bankomātiem un lietojuši internetbankas pakalpojumus - varētu izraisīt vairāki cēloņi un Drošības policijai par to ir vairākas versijas, pirmdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes teica Drošības policijas pārstāve Kristīne Apse - Krūmiņa.

"Ir vairākas versijas, kādēļ tā noticis, kuras ir pārbaudē. Jebkura nepārdomāta rīcība var izraisīt baumas," skaidroja Drošības policijas pārstāve.  Uz jautājumu, kādi varētu būt iespējamie sodi, K.Apse-Krūmiņa teica, ka par to apmēriem vēl ir pāragri spriest. "Redzēsim, vai ierosinās kriminālprocesu," raidījumā teica Drošības policijas pārstāve.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis sacīja, ka naktī, salīdzinot ar citām nedēļas nogalēm, palielinājies pieprasījums pēc Swedbank pakalpojumiem.

Viņš norādīja, ka "banka godam izturējusi" šo laiku un pirmdien piedāvās savus pakalpojumus kā ierasts - plkst.9.00 atvērsies banku filiāles, bet bankomātos, kuros beigusies nauda, tos uzpildīs. Arī Swedbank mājaslapā atrodams saraksts, kuros bankomātos ir naudas līdzekļi. Viņaprāt, novērst šādas baumas nākotnē par bankām var tikai banku darbs un racionāla rīcība. J.Brazovskis teica, ka saprotams, ka cilvēkiem patlaban ir bažas saistībā ar bankām, tomēr viņa ieteikums ir rīkoties racionāli.

Uz jautājumu par baumu izplatīšanās sākumu, FKTK pārstāvis norādīja, ka ir dažādas versijas - gan īsziņas, gan zvani, gan sociālos tīklos.

"Šīs aktivitātes ir tikai Latvijā. Vakar vakarā sazinājos ar kolēģiem gan Igaunijā, gan Zviedrijā - tur viss ir mierīgi, nav nekādi pastiprināti pieprasījumi pēc Swedbank  pakalpojumiem gan Zviedrijā, gan Igaunijā,"  apliecināja Brazovskis.

FKTK pārstāvis prognozēja, ka daļu no izņemtās naudas cilvēki iztērēs, daļu aiznesīs uz citām bankām, bet daudzi šos naudas līdzekļus varētu atnest atpakaļ.

Savukārt sarunā ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, viņš uzsvēra, ka patlaban vēl nevar pateikt, vai jāuzsāk krimināprocess par šo lietu. Viņaprāt, viena no versijām, kas varētu izraisīt šo gadījumu, ir tehniska kļūda pakalpojuma sniegšanā, kas neesot saistīta ar naudas apmēriem bankā.

Viņš arī norādīja, ka Drošības policija aktīvi sadarbojas ar Swedbank drošības dienestu.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis Latvijas Radio norādīja, ka pirmdien Vasts policijas un Drošības policijas darbinieki tiksies un pārrunās situāciju ar baumu izplatīšanu. Ķuzis sacīja, ka tas, vai baumu izplatīšanai piemēros nozieguma statusu, būs atkarīgs no tā, kas un ar kādiem motīviem baumas izplatījis. No baumu izplatītāju motīva arī atkarīgs sods - tas iespējams no kriminālpārkāpuma līdz smagam noziegumam, vēsta BNS.

Jau ziņots, ka sociālajos tīklos svētdienas pēcpusdienā aktivizējās dažādi profili, kas izplatīja baumas par Swedbankas bankrotu. Swedbank gan jebkādas baumas noraidīja un norādīja, ka bankomāti strādā kā ierasts un arī bankas "mātes valstī" nekādas problēmas banku darbībā neesot.

(papildināta ar I.Ķuža komentāru)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas