Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināta (3) - Tiesa atsaka apcietināt Krājbankas valdes locekļus Pelcbergu un Zalānu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma atteikt apcietināt aizturētos AS Latvijas Krājbanka (Krājbanka) valdes locekļus Dzintaru Pelcbergu un __Mārtiņu Zalānu.

Apcietinājumu Pelcbergam tika lūgts piemērot kā drošības līdzeklis. Šādu drošības līdzekli bankas valdes loceklim bija lūgusi piemērot Valsts policija (VP), kurā ir sākts kriminālprocess saistībā ar Krājbankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu.

Kā pēc tiesas sēdes žurnālistiem pastāstīja Pelcberga advokāts Raimonds Liepiņš, viņa klients ir atzīts par aizdomās turamo pēc tā paša Krimināllikuma (KL) panta, pēc kura sākts kriminālprocess, proti, pēc KL 196.panta 1.daļas.

Tiesa noraidījusi policijas ierosinājumu par apcietinājuma piemērošanu, jo uzskatījusi, ka tajā ietvertā argumentācija nav pietiekama, sacīja Pelcberga advokāts, piebilstot, ka viņš ir vienisprātis ar tiesu.

Nekāds cits drošības līdzeklis bankas valdes loceklim pagaidām nav piemērots, norādīja aizstāvis.

Pelcbergs uzskata, ka ticis aizturēts nepamatoti, tāpat nepamatots esot bijis ierosinājums par viņa apcietināšanu, pastāstīja Liepiņš.

Pēc tiesas sēdes beigām Pelcbergs tika atbrīvots un kopā ar advokātu devās uz tiesu nama stāvvietā novietoto automašīnu, ar kuru abi aizbrauca. Uz žurnālistu jautājumiem bankas valdes loceklis neatbildēja, vien noteica: "Šobrīd nebūs komentāru."

Zalāna advokāts aģentūrai BNS norādīja, ka tiesas lēmums ir pamatots. Zalānam neesot skaidrs, par ko viņš bijis aizturēts. Arī Zalāns, tāpat kā Pelcbergs, ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu. Policijai tagad būs jālemj, kādu drošības līdzekli Zalānam piemērot.

Zalāns žurnālistiem komentārus nesniedza un aizbrauca uz policijas pārvaldi, lai viņam acīmredzot piemērotu drošības līdzekli, vēsta BNS.

Kā ziņots, jau vakar Vidzemes priekšpilsētas tiesa apcietināja Krājbankas prezidentu Ivaru Priedīti. Viņš gan fiziski patlaban atrodas slimnīcā.

Šajā lietā ir aizturēta arī ceturtā bankas valdes locekle Svetlana Ovčiņņikova, taču jautājums par viņas drošības līdzekli joprojām ir neskaidrs, proti, nav zināms, vai VP lūgs viņu apcietināt. Šodien par viņas drošības līdzekli lemts netikšot, sacīja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Kā ziņots, VP ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar Krājbankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai LETA pastāstīja, ka VP minēto kriminālprocesu sākusi pēc KL 196.panta 1.daļas. Prokuratūra pār šo procesu veic uzraudzību.

KL 196.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir uzņēmuma vai organizācijas atbildīga darbinieka vai pilnvarotas personas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras vai tās pārsniedzot, ja ar šīm darbībām radīts būtisks kaitējums uzņēmuma, organizācijas vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām (16 000 latiem).

Krājbankas kriminālprocesu izmeklē VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, sacīja VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis. Lai gan kriminālprocesam ir viens procesa virzītājs-izmeklētājs, taču jau šobrīd ar minēto lietu strādā ap 20 cilvēku, veidojot īpašu izmeklēšanas grupu.

Ķuzis sacīja, ka patlaban kriminālprocess vēl nav papildināts ar citiem likuma pantiem. Tāpat nav izlemts par bankas līdzīpašnieka Vladimira Antonova izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā, jo tā ir vesela procedūra. Proti, sākotnēji šis aizdomās turamais ir jāuzaicina pie izmeklētāja, lai lemtu par piemērojamo drošības līdzekli. Uzaicinājums personai jānosūta trīs dienas pirms plānotās tikšanās. Ja persona minētajā laikā neierodas, tad ir pamats uzskatīt, ka tā izvairās no izmeklēšanas. Tikai tad var vērsties tiesā ar lūgumu izsludināt personu meklēšanā, skaidroja Ķuzis.

Vaicāts, vai pārējiem aizturētajiem ir piemērots aizdomās turamās personas statuss, Ķuzis vakar sacīja, ka par to procesa virzītājs vēl lemj.

Jau ziņots, ka Krājbankā konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu, vakar žurnālistus informēja Ķuzis, apstiprinot, ka ir apcietināts bankas priekšsēdētājs Priedītis un aizturēti arī pārējie bankas valdes locekļi - Zalāns, Ovčiņņikova un Pelcbergs, kuru līdzdalība iztrūkuma izveidē tiek noskaidrota.

Ķuzis arī apstiprināja, ka aizdomās turamā statuss pašlaik ir piemērots tieši Priedītim un Antonovam. Savukārt pārējie aizturētie sniedz liecības, un tālāk, izejot no liecībām un sadarbošanās ar izmeklētājiem, tiks lemts par viņu statusa iespējamām izmaiņām, vakar žurnālistiem pastāstīja VP priekšnieks.

(papildināta ar informāciju par Zalānu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas