Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Saīsinātā darba laika dēļ cietīs nevis iedzīvotāji, bet pašvaldības darba kvalitāte

Jelgavas iedzīvotājus pašvaldības pāreja uz četru darba dienu nedēļu nekādi neietekmēs, jo pakalpojumu apjoms iedzīvotājiem tiek saglabāts. Šī pāreja nav «ne laba, ne slikta, tas vienkārši ir piespiedu pasākums pašvaldību budžeta ieņēmumu samazinājuma dēļ», saka Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede. Jēkabpilieši, kuri pērn jau tā strādāja, uzskata, ka visus darbus kvalitatīvi padarīt četrās dienās nevar.

Jelgavas pašvaldība nav vienīgā, kas budžeta taupīšanas apstākļos nolēmusi strādāt saīsinātu darba nedēļu. Pirmā uz šādu darba ritmu pērn pārgāja Jēkabpils novada pašvaldība, tā strādājot novembrī un decembrī. Šogad jēkabpilieši strādā atkal piecas darba dienas nedēļā.

Uz četru darba dienu nedēļu no šā gada 1.janvāra pārgājusi arī Grobiņas novada dome un tās struktūrvienības, vēsta portāls Rekurzeme.

Jelgavas domes administrācijas darbiniekiem no 1.februāra būs trīs brīvdienas - piektdiena, sestdiena un svētdiena. Darbinieku mēnešalga tiks aprēķināta un izmaksāta proporcionāli nostrādātajam laikam, kas vidēji varētu tikt samazināta par 15%. Plānots, ka, samazinot institūciju darbinieku atlīdzību, visā pašvaldību sistēmā ļaus ietaupīt vienu miljonu latu.

Šāda pašvaldības strādāšana esot korekta arī pret pilsētas iedzīvotājiem, jo darbs tikts padarīts, iedzīvotāji apkalpoti, apgalvo Jelgavas pašvaldības sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Iveta Šurma.

Par spīti budžeta ieņēmumu samazinājumam Jelgavas pašvaldība ir sākusi īstenot pilsētvides attīstības projektus, kuru līdzfinansējuma nodrošināšanai pašvaldībai bija jāņem liels kredīts. «Tāpēc, lai sabalansētu izdevumus, pašvaldība nolēma ar februāri pāriet uz četru dienu darba nedēļu, attiecīgi samazinot darbinieku algas,» sacīja LPS ģenerālsekretāre M.Priede.

NVO Zemgales centrs valdes priekšsēdētājs Uldis Dūmiņš Diena.lv teica, ka taupības nolūkos šāda pašvaldības darbība ir pieļaujama. Viņš domā, ka vietvarai, iespējams, vajadzēja tā strādāt jau pērn, un «cilvēki var ieplānot savu darbību, lai visu paspētu četrās darba dienās». Arī pilsētas ukraiņu kultūras centra Džerelo priekšsēdētāja Gaļina Jurčenko viņam piekrīt, ka iedzīvotāji var savu laiku saplānot tā, lai iecerēto paveiktu četrās darba dienās.

Citāda pieredze ir jēkabpiliešiem. Kad pērn nestabilās ekonomiskās situācijas dēļ apstākļi spieda Jēkabpils novada pašvaldību pieņemt līdzīgu lēmumu, pašvaldība ieguvusi aptuveni 2000 latu ekonomiju, Diena.lv pastāstīja pašvaldības izpilddirektors Jānis Subatiņš.

Tomēr, pēc viņa teiktā, darba kvalitāte ļoti cietusi - pienākumus kvalitatīvi paveikt četrās dienās ir grūtāk, darbinieki ir noslogotāki, lai arī iedzīvotāji nav izjutuši nekādas negatīvas pārmaiņas, teica J.Subatiņš. No šā gada pašvaldība atkal strādā ierastajā piecu darba dienu ritmā.

(papildināta ar 3.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas