Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

papildināts (12:46) - Imantas hakeris Čalovskis izlaists no cietuma

Tā dēvēto Imantas hakeri Denisu Čalovski ceturtdien, 10.oktobrī, atbrīvoja no ieslodzījuma Rīgas Centrālcietumā.

Viena no Čalovska advokātēm Ilona Bulgakova portālam Diena.lv apstiprināja, ka Centrālcietuma Uzskaites daļa no Ģenerālprokuratūras saņēmusi lēmumu par Čalovska atbrīvošanu. Pagaidām Ģenerālprokuratūras lēmumu Bulgakova plašāk nekomentē, jo tas vēl nav nonācis advokātu rīcībā, vien norāda, ka šajā gadījumā tiesiskums ir guvis virsroku.

"Čalovska turēšanai apcietinājumā tiesiska pamata nav. Vēršanās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar lūgumu sniegti nformāciju par lietas izskatīšanas termiņiem, nevar būt par pamatu, lai cilvēku turētu apcietinājumā. ECT to var traktēt pat kā iejaukšanos tiesas darbā," uzsver Bulgakova.

Pēc iznākšanas no cietuma Čalovskis žurnālistiem plašos komentāros neieslīga, jo viņam esot grūti parunāt, vēsta aģentūra LETA. Viņš vien norādīja, ka ir pateicīgs visiem, kuri viņu atbalstīja un uzsvēra, ka jebkurš Latvijas pilsonis ir vajadzīgs Latvijai.

Uz norādi, ka atsevišķi politiķi viņu nodēvējuši par urlēnu, Čalovskis atbildēja: "Kas tas urlēns tāds ir?"

Čalovskis no cietuma iznācis tērpies tumšā žaketītē ar lielu rūtainu somu. Pie žaketes bija piesprausts Latvijas karodziņš. Pēc tam viņš iesēdās vecāku automašīnā un aizbrauca.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA arī norādīja, ka šonedēļ saņēmis ECT vēstuli ar informāciju par to, ka Latvijas valsts ir lūgta līdz 25.novembrim sniegt savus paskaidrojumus saistībā ar Čalovski ierosinātajā lietā. No tā faktiski secināms, ka līdz 4.decembrim, kad Čalovskis tāpat būtu jāatbrīvo no apcietinājuma, ECT viņa lietu izskatīt nepaspētu, atzina Vārpiņš. 

Bulgakova portālam Diena.lv arī norādīja uz problēmām likuma interpretācijā. "Ne tiesa, ne prokuratūra nesaskata iespēju piemērot Kriminālprocesa likuma A daļu, kur ir stingri pamati, kā apcietinājums tiek izvērtēts, kā tiek pārsūdzēts. Atkal bija atsaukšanās uz Kriminālprocesa likuma 66.nodaļu (Personas izdošana ārvalstij - red.)," skaidro Bulgakova. 

Advokāte uzskata, ka jāmaina 66.nodaļas normas un jāievieš stingrākas prasības, kurās būtu paredzēta izdošanas apcietinājuma pārvērtēšana un kontrole.

Septembra sākumā Čalovska advokāti paziņojuši, ka viņš no ieslodzījuma būtu jāatbrīvo jau tuvākajās dienās, bet, ja tas netiks izdarīts līdz decembra sākumam, būs pamats jaunām sūdzībām tiesā.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori Čalovskim cēluši apsūdzības par datorvīrusa Gozi radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Tomēr Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš norādījis, ka tā dēvētais Imantas hakeris Gozi vīrusu nav izstrādājis, bet gan piedalījies tikai tā uzlabošanā.

Valdība 6.augustā pieņēma lēmumu Čalovski izdot ASV, taču izdošanu 8.augustā apturēja Eiropas Cilvēktiesību tiesa, nosakot pagaidu aizsardzību līdz brīdim, kad viņa lietu pabeigs izskatīt Strasbūras tiesā.

Atbilstoši jaunākajai informācijai papildināta ziņa, pievienots Čalovska komentārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas