Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

papildināts (18:17) - Jauni Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumi Madonas un Valkas novados; paplašina karantīnas zonu

Jaunākie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu divām meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā un piemājas saimniecībā atrastai mājas cūkai Valkas pagastā, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).No atrastajām četrām meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā divām ir apstiprināts ĀCM.

Viena meža cūka tika atrasta uz lauka, novācot labību, savukārt trīs meža cūkas atrada lauka malā, pie meža. Meža cūku līķi jau bija sākuši sadalīties. Tāpat ĀCM vīrusa klātbūtni apstiprināja piemājas saimniecībā Valkas novada Valkas pagastā esošajai mājas cūkai. Kopumā saimniecībā tika turētas divas cūkas. Ir veikti slimības ierobežošanas pasākumi ap skarto saimniecību un cūkas iznīcinātas. ĀCM vīruss konstatēts arī Valkas novada Ērģemes pagastā divām nomedītām meža cūkām, savukārt vienai meža cūkai ĀCM konstatēts Dagdas novada Ķepovas pagastā.PVD atkārtoti aicina labības novākšanas laikā, sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, pirms labības novākšanas apsekot un pārliecināties, vai tur nav bijušas meža cūkas, īpašu uzmanību pievēršot laukiem, kuros tiek audzēti zirņi, kartupeļi un kukurūza. Līdz šim ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 51 meža cūkai un 56 mājas cūkām. Iznīcinātas jau 459 mājas cūkas 25 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā.

Ceturtdien Valkas novada domē notika trešā Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā piedalījās arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Tās laikā tika paziņots, ka saskaņā ar slimības instrukciju Vidzemē jāizsludina jaunas teritorijas, kurās nosakāma karantīna.

Ja līdz šim saslimšana tika konstatēta Ērģemes pagastā, kas tika definēta kā aizsardzības zona, tad kopš šodienas tajā iekļauts ir arī Valkas pagasts un Valkas pilsēta. Savukārt iepriekšējām uzraudzības zonām pievienoti Vijciema un Zvārtavas pagasti Valkas novadā un Plāņu pagasts Strenču novadā.

Ziņa papildināta pēdējās divās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas