Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (18:26) - Diena sniegs maksimālu atbalstu uz DP pratināšanu izsauktajai žurnālistei

Laikraksts Diena, kurā publicētā raksta dēļ šodien uz pratināšanu Drošības policijā (DP) izsaukta žurnāliste Agnese Margēviča, stingri iestājas par žurnālistikas pamatprincipiem un neatkarību un sniegs gan juridisko, gan cita veida nepieciešamo atbalstu autorei.Kā aģentūrai LETA teica Dienas un Dienas Biznesa galvenais redaktors Gatis Madžiņš, ar laikraksta ārštata autori Margēviču ir pārrunāta viņas izsaukšanu uz DP un laikraksta pārstāvji rūpīgi seko līdzi notikumu attīstībai.

"Pagaidām mums trūkst informācijas par viņas izsaukšanas iemesliem uz minēto iestādi. Ja izsaukums saistīts ar viņas profesionālo darbību, tad vēlamies uzsvērt, ka stingri iestājamies par žurnālistikas pamatprincipiem un neatkarību visās tās izpausmes formās."Tāpat Madžiņš uzsver: "Ja žurnālista darbs var ieinteresēt tiesībsargājošās iestādes, tad tas var nozīmēt, ka šis darbs tiek darīts labi un kādu, iespējams, tas satrauc."Viņš norāda, ka laikraksts Diena sniegs maksimālu gan juridisko, gan cita veida nepieciešamo atbalstu savai autorei.Savukārt Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) valdes priekšsēdētājs Juris Paiders, vērtējot situāciju, atgādina, ka žurnālistu aizsargā likuma normas. "Ja kādam ir nepieciešams noskaidrot informācijas avotu, tam ir paredzēta pavisam cita procesuālā kārtība, un tas nav jādara šādā veidā, izsaucot uz nopratināšanu DP."Viņš gan arī bilst, ka patlaban vēl nav detalizēti iepazinies ar šo situāciju.Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne asociācijas viedokli solīja paust pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju.Kā ziņots, Margēviča šodien izsaukta uz nopratināšanu DP saistībā ar 7.aprīļa rakstu izdevumā Diena par bankas Citadele pārdošanas aizkulisēm.

DP žurnālistei Agnesei Margēvičai trešdien piemērojusi liecinieces statusu kriminālprocesā, kas sākts saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Margēviča arī norāda, ka kopā ar viņu bija advokāts. Žurnāliste pratināšanā atsaukusies uz likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" 22.pantu, kas paredz informācijas avota noslēpumu. Proti, saskaņā ar šo normu "masu informācijas līdzeklis var nenorādīt informācijas avotu. Ja persona, kura sniegusi informāciju, prasa, lai tās vārds netiktu norādīts masu informācijas līdzeklī, šī prasība redakcijai ir saistoša. Lai aizsargātu personas vai sabiedrības būtiskas intereses, tikai tiesa, ievērojot samērīgumu, var uzdot norādīt informācijas avotu".

Kā atzīst Margēviča, to "DP (pagaidām) respektēja. Izmeklētājs Višņevskis bija profesionāls un korekts".

Trešdien arī DP aizturējusi žurnālistu Lato Lapsu. DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka Lapsa šodien DP ieradies pēc savas iniciatīvas un, ņemot vērā, ka DP darbiniekiem radās aizdomas par to, ka viņš veic slēptus nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus, un to, ka viņš nepakļāvās DP likumīgajām prasībām, likumsargi viņu aizturēja.

DP gan atturējās precizēt, kādus tieši nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus viņš veicis.

Uz DP izsaukta Valsts policija, kuras kompetencē ir vērtēt administratīvo atbildību, proti, nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. VP preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka Centra iecirknī sākta administratīvā lietvedība, lai pārbaudītu, vai Lapsas rīcībā ir saskatāmas administratīvā pārkāpuma pazīmes. VP ir saņēmusi viņa paskaidrojumus, kā arī iesniegumu, kurā Lapsa lūdz izvērtēt notikušā apstākļus un likumību.

Pēc paskaidrojumu sniegšanas Lapsa policijas iecirkni pametis.

papildināta visa ziņa


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas