Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par kompensāciju atcelšanu Saeimā nepārvēlētiem deputātiem parakstījušies vairāk nekā 8000 cilvēku

Nepilnas nedēļas laikā sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv par Saeimā atkārtoti neievēlētajiem deputātiem paredzēto kompensāciju atcelšanu parakstījušies jau vairāk nekā 8000 cilvēku.

Kā iniciatīvas autore norādīta mākslas kritiķe Jana Kukaine. Parakstu vākšana sākta pirms piecām dienām, un patlaban par kompensāciju atcelšanu parakstījušies vairāk nekā 8050 cilvēku. Lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā, par to būtu jāparakstās vismaz 10 000 cilvēku.

Kukaine uzskata, ka kompensācija trīs mēnešalgu apmērā nepārvēlētiem deputātiem ir pārāk dāsna. Kukaines ieskatā, šāda kārtība liecina, ka deputāti tiek uztverti kā izredzēto grupa, kuri bauda privilēģijas, kas nav pieejamas nevienā citā sabiedrības sektorā.

"Šāda izpratne veicina sociālo nevienlīdzību un ir diskriminējoša attiecībā uz pārējo sabiedrības daļu, kas darba tirgū nav pasargāta no darba attiecību izbeigšanās iespējas. Neievēlēšanas fakts ir signāls tam, ka ir zudusi balsotāja uzticība, un īpašas piemaksas par to nepienākas. Ņemot vērā vispārējo Latvijas iedzīvotāju labklājības līmeni, šāda kompensāciju izmaksa ir arī neētiska," pārliecināta Kukaine.

Iniciatīvā pausts aicinājums grozīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, atceļot punktu, kas paredz, ka Saeimas deputāts, kura mandāts izbeidzas līdz ar attiecīgās Saeimas pilnvarām, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā.

Kukaines ieskatā, šādas pārmaiņas nodrošinātu, ka deputātu uzturēšanai tiktu tērēts mazāk līdzekļu, kā arī tiktu veicināta sociāla solidaritāte. Tāpat "valstsvīriem un valstsievām tiks dots signāls, ka viņi nepieder kādai īpaši izredzēto un aizsargājamo cilvēku grupai, bet ir daļa no Latvijas sabiedrības, un uz visiem atteicas vienādas likuma normas," uzskata idejas autore.

Kā ziņots, 13.Saeimā nepārvēlētajiem deputātiem kompensācijās provizoriski tiks izmaksāti 610 374 eiro pirms nodokļu nomaksas, aģentūra LETA uzzināja Saeimas Preses dienestā. Vienreizēju pabalsts plānots izmaksāt 66 deputātiem, kuri nav pārvēlēti jaunajā parlamenta sasaukumā.

Top komentāri

P
P
Kaut 80000.Sen sņēmuši un tālēs zilajās.
Kas noticis 'delfos'?
K
Vai tiešām tas portāls kalpo kremlim?Es protams tam neticu!
Neslāvs
N
Šitie gudrinieki varētu samest pa €75 un problēma atkristu, parakstu vācēji...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas