Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Par Okupācijas muzeja dedzināšanu noziedzniekam piedāvāti 2000 eiro

Latvijas Okupācijas muzeja dedzinātājam par nozieguma īstenošanu tika piedāvāti 2000 eiro - tagad viņš kopā ar vienu no līdzzinātājiem savu vainu atzinis, kamēr nozieguma pasūtītājs attieksmi pret apsūdzību paust atteicies, aģentūru LETA informēja prokuratūrā.

Prokuratūra neminot personu vārdus norāda, ka prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par šī gada sākumā organizētā grupā veiktu Okupācijas muzeja dedzināšanu.

Saskaņā ar apsūdzību viens no apsūdzētajiem 2024.gada sākumā, izciešot brīvības atņemšanas sodu Daugavgrīvas cietumā, telefonsarunas laikā pierunāja savu paziņu Vitāliju Lukjanovu par 4500 ASV dolāriem sameklēt personu, kura izsistu kādai ēkai logu un iemestu tajā pudeli ar degmaisījumu.

Pēc tam Lukjanovs sameklēja Valentīnu Razmericu, kurš piekrita par 2000 eiro veikt dedzināšanu.

Turpmākās saziņas laikā, pasūtītājs caur Lukjanovu nodeva informāciju dedzinātājam, ka jāaizdedzina būs tieši Okupācijas muzejs, kā arī ar citas personas starpniecību nodeva naudu nozieguma veikšanai.

Abi apsūdzētie ieradās Rīgā un izgatavoja pudeli ar degmaisījumu. Pēc tam ap pusnakti aizgāja uz Vecrīgu, kur dedzinātājs ar paštaisītu āmuru izsita Okupācijas muzeja ēkas pirmajā stāva loga stiklu un iesvieda pudeli ar degmaisījumu ēkas iekšpusē, izraisot ugunsgrēku apmēram 0,5 kvadrātmetru platībā.

Ar savām darbībām apsūdzētie iznīcināja un sabojāja Latvijas Okupācijas muzeja biedrības mantu vairāk nekā 10 000 eiro apmērā.

Visi trīs apsūdzētie šobrīd atrodas ieslodzījumu vietā. Starpnieks un izpildītājs tikai aizturēti pāris dienas pēc dedzināšanas un viņiem tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet pasūtītājs turpina izciest viņam iepriekš piemēroto sodu - brīvības atņemšanu.

Visi apsūdzētie ir agrāk sodīti.

Starpnieks un izpildītājs savu vainu viņiem izvirzītajā apsūdzībā atzinuši pilnībā un nožēlo izdarīto, savukārt pasūtītājs, kurš atradās cietumā, savu attieksmi pret apsūdzību paust atteicies.

Par šāda nozieguma izdarīšanu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem ar probācijas uzraudzību līdz trīs gadiem, vai bez tās.

LETA jau vēstīja, ka naktī uz 2024.gada 27.februāri Okupācijas muzejā tika iemests degmaisījums un liesmas izpostīja muzeja direktores kabinetu.

Pēc notikušā Valsts policija sāka kriminālprocesu par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Vēlāk šajā krimināllietā tika aizturētas trīs personas - Latvijas pilsonis, kurš iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar narkotikām, Olaines iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem, un Olaines iedzīvotāja, kura arī iepriekš bijusi policijas redzeslokā. Tiesa marta sākumā visiem trim aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veselības aprūpe – joprojām dziļā bedrē

Par smago situāciju veselības aprūpes jomā, politiķu darbu atbilstību solījumiem un to, kā iespējams uzlabot situāciju nozarē, un ko tieši jādara Guntars Gūte intervē ārstu, Dr.med.h.c. Pēteri Apini.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas