Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārdalot VM un FM budžeta līdzekļus, rasti 7,89 miljoni latu deficīta segšanai veselības aprūpes jomā

Pārdalot līdzekļus Veselības ministrijas (VM) un Finanšu ministrijas (FM) budžetos, rasti 7,89 miljoni latu veselības aprūpes nozares 2013.gada deficīta segšanai.

Valdība otrdien vienojās šim mērķim novirzīt septiņus miljonus latu no FM budžeta apakšprogrammas Valsts parāda vadība, kā arī 816 098 latus no Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un 75 173 latus no Nacionālā veselības dienesta (NVD) neizmantotajiem 2012.gada maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumiem.

No FM budžetā rastajiem līdzekļiem lielāko daļu - 4,53 miljonus latu - plānots novirzīt rindu samazināšanai un pieejamības uzlabošanai uz ambulatorajiem un stacionārajiem pakalpojumiem, kā arī vienreizējiem maksājumiem ārstniecības iestādēm infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficīta segšanai.

Savukārt 1,62 miljonus latu paredzēts izmantot deficīta segšanai kompensējamo medikamentu budžetā. Šim mērķim plānots atvēlēt arī NVD neizmantotos līdzekļus 75 173 latu apmērā un 388 160 latu no ZVA budžetā rastajām finansēm. Tādējādi kopumā kompensējamo medikamentu budžetā tiktu ieguldīti 2,09 miljoni latu.

Vēl 789 479 lati no FM budžetā pārdalītajiem resursiem tiks atvēlēti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam siltumenerģijas, elektroenerģijas, degvielas iegādes izdevumu pieauguma izmaksu segšanai un kārtējā remonta izdevumiem, kā arī norēķiniem ar AS Rīgas sanitārā transporta autobāze par neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļu nomu.

Atlikušie 43 653 lati tiks novirzīti reto slimību ārstēšanai bērniem.

Tikmēr 160 580 lati no ZVA budžetā pieejamajiem līdzekļiem nonāks Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, lai tas nodrošinātu remontdarbu veikšanu, datortehnikas, biroja tehnikas un ekspertīžu veikšanai nepieciešamā aprīkojuma un iekārtu iegādi, kā arī iestādes uzturēšanas pakalpojumus.

Vēl 145 000 latu plānots novirzīt Ludzas rajona slimnīcas galvotā aizdevuma segšanai par 2013.gadu, bet 68 000 latu - Valsts sporta medicīnas centram, lai nodrošinātu ultraskaņas ehokardiogrāfijas aparatūras iegādi sportistu un bērnu ar paaugstinātu fizisko slodzi veselības aprūpei.

Savukārt 34 358 lati tiks pārskaitīti Valsts asinsdonoru centram, lai nodrošinātu asins virusoloģisko izmeklējumu reaģentu apmaksu, bet atlikušos 20 000 latu plānots atvēlēt Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam parādsaistību segšanai par saņemtajiem pakalpojumiem, kā arī remontdarbu veikšanai un iestādes uzturēšanas pakalpojumiem.

Jau ziņots, 28.maijā valdība izskatīja VM sagatavoto ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā, kurā VM prasīja papildu 34,3 miljonus latu nozares vajadzību segšanai šā gada otrajā pusgadā.

No minētajiem 34,3 miljoniem latu 15 miljoni tika prasīti nozares deficīta segšanai, tostarp 4,1 miljons latu zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu deficīta segšanai, 1,6 miljoni - unikālo pacientu skaita palielinājumam, kuri saņem kompensējamos medikamentus - par 5%, vēl 2,7 miljoni - C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami, un 43 653 lati - reto slimību medikamentozās ārstēšanas nodrošināšanai bērniem.

Tāpat daļa no deficīta segšanai paredzētās summas - aptuveni 6,46 miljoni latu - vajadzīga gaidīšanas rindu mazināšanai uz veselības aprūpes pakalpojumiem.

Valdība nolēma, ka jautājums par kompensējamo medikamentu proporcijām un algām mediķiem tiks skatīts kontekstā ar jaunajām politikas iniciatīvām. Savukārt pārējos budžeta pieprasījumus skatīs, ņemot vērā, kādi ir pieejami finanšu līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas