Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pēc sprādzieniem sola vairs neatlikt veco gāzes balonu nomaiņu

Šonedēļ nograndušais sprādziens Rīgā Stendes ielā ir tikai kārtējā lappuse bēdīgā stāstā par valsts nespēju risināt šo problēmu. Kaut šādi sprādzieni, nereti ar traģiskām sekām, Latvijā notiek vidēji reizi trīs mēnešos, plāni nomainīt privātos gāzes balonus pret drošākiem tiek nemitīgi atlikti jau aptuveni trīs gadus, sestdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Panorāma.

Sarkanie gāzes baloni ir daudzu Latvijas virtuvju neatņemama sastāvdaļa, tomēr liela daļa no tiem ražoti vēl padomju laikos un neatbilst mūsdienu drošības standartiem. Atslābusi arī to uzstādīšanas un uzturēšanas uzraudzība. Konkrētais sprādziens Stendes ielā bijis tik spēcīgs, ka stikla lauskas pārlidojušas visam pagalmam un ietriekušās pretējās ēkas sienā. Līdzīgu negadījumu atkārtošanos novērst varētu palīdzēt jau kopš 2011.gada plānotā gāzes balonu nomaiņa, tomēr līdz šim tā nav īstenota.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) Panorāmai skaidro, ka Eiropas savienībā (ES) ražotiem baloniem ir drošības vārsts, kas novērš vienu no sprādzienu iemesliem - pārlieku liela spiediena izveidošanos. Arī balonu ventiļi aizsargāti pret triecieniem, kas samazina gāzes noplūdes risku. Izrādās, ka vecos balonus nemaz nav iespējams uzturēt pilnvērtīgā tehniskā stāvoklī, jo tos vairs nevar sertificēt - to ražotāji jau sen vairs neeksistē, norāda VUGD.

Ekonomikas ministrija (EM) sola, ka šoreiz balonu nomaiņa netiks atlikta. Attiecīgie noteikumi saskaņoti gan Latvijā, gan ar ES, tāpēc tuvākajās nedēļās tos būtu jāapstiprina valdībai. Ministrijā sola ne tikai izskaust vecos balonus, bet sakārtot arī jautājumu, kurš tad īsti atbild par balonu uzturēšanu kārtībā. "Ja šobrīd gāzes balons faktiski funkcionē pēc pudeļu taras principa, kad tukšo balonu nododam un paņemam pretī jaunu, tas balons visu laiku klejo no cilvēka pie cilvēka, tad sākot ar nākošo gadu šis regulējums mainīsies," norāda EM pārstāvis Edijs Šaicāns. Turpmāk  balons tiks piesaistīts konkrētam īpašniekam, kurš atbildēs par tā uzturēšanu kārtībā.

Balonu nomaiņa notiks pakāpeniski - vecos nedrīkstēs uzpildīt no 2015.gada 1.janvāra, bet no šī paša gada jūlija, kad iepriekš uzpildītajai gāzei vajadzētu būt iztērētai, tos nedrīkstēs arī izmantot. Pretēji iepriekš izskanējušai informācijai, ministrija neplāno ierobežot to tilpumu - baloni drīkstēs būt līdz pat 150 litriem ietilpīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas