Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pēdējos 5 gados ECT Latvijai piespriedusi kompensācijās ieslodzītajiem izmaksāt 63 700 eiro

Pēdējos piecos gados Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Latvijai piespriedusi kompensācijās ieslodzītajiem par uzturēšanās apstākļiem ieslodzījumu vietās izmaksāt kopumā 63 700 eiro, portāls Diena.lv uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM). 

Laikā kopš 1997.gada 27.jūnija, kad attiecībā uz Latviju spēkā stājusies Eiropas cilvēku tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija, ECT Latvijas valdības komentāru sniegšanai ir nosūtījusi 37 sūdzības par uzturēšanās apstākļiem Latvijas cietumos un īslaicīgās aizturēšanas vietās.

Ieslodzītie sūdzas gan par sliktiem apstākļiem, gan vēlēšanu tiesību un privātās dzīves ierobežojumiem, portāls Diena.lv uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

2012.gadā ECT konstatējusi pārkāpumus par apstākļiem ieslodzījuma vietās un sūdzību izmeklēšanas efektivitāti sešās lietās, kurās ieslodzītajiem jāizmaksā kompensācijas kopumā 47 000 eiro apmērā. Tiesa gan, no šogad pasludinātajiem spriedumiem tikai divi stājušies spēkā un izmaksāta ECT piespriestā kompensācija. 

Savukārt laikā no 2008. līdz 2011.gadam pasludināti tikai divi spriedumi, kuros konstatēti pārkāpumi. Latvijas valstij par abiem spriedumiem nācās maksāt kompensācijas kopumā 16 700 eiro apmērā. 

Viens no spriedumiem pasludināts 2009.gadā lietā “Jeronovičs pret Latviju”, kurā konstatēti pārkāpumi saistībā ar apstākļiem, kādos iesniedzējs tika konvojēts uz brīvības atņemšanas vietām Latvijā, turklāt tika konstatēti arī citi pārkāpumi. Savukārt otrs spriedums pasludināts 2010.gadā lietā “Bazjaks pret Latviju” par uzturēšanās apstākļiem Daugavpils cietumā, informēja ĀM.

Lielu daļu no Ministru kabineta (MK) pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja darba veido ieslodzījumā esošo personu sūdzības. Tās skar visdažādākās Eiropas Cilvēktiesību konvencijā garantētās tiesības – sākot ar sliktiem apstākļiem, beidzot ar privātās dzīves, vēlēšanu tiesību ierobežojumiem un tiesībām uz savlaicīgu un taisnīgu tiesu. Ja raugās uz lielo kopējo sūdzību skaitu, tad ieslodzīto personu uzvaru ECT tomēr ir daudz mazāk, jo sūdzības bieži tiek noraidītas, informēja MK pārstāvja birojā.

No 2012.gadā pasludinātajiem 37 ECT nolēmumiem 15 lietās iesniedzēju sūdzības skāra ieslodzījuma apstākļus un ieslodzīto sūdzību izmeklēšanas efektivitāti ieslodzījuma vietās. No iepriekšminētajām 15 lietām ECT pārkāpumus konstatēja sešās lietās, pieprasot valstij izmaksāt sūdzību iesniedzējiem  kompensācijas. 

Trīs  pasludinātajos spriedumos - Epners Gefners pret Latviju, Krivošejs pret Latviju un Aleksējeva pret Latviju, Konvencijas pārkāpumi nav atzīti, un vēl sešās lietās iesniedzēju sūdzības tiesa ir noraidījusi kā nepamatotas vai nepieņemamas izskatīšanai. Līdz ar to pārkāpumi konstatēti sešās lietās, bet nav konstatēti deviņās lietās.

Jau vēstīts, ka ECT piespriedusi Latvijai maksāt 4000 eiro morālo kompensāciju par slepkavību notiesātam vīrietim, kurš sūdzējās par uzturēšanās apstākļiem cietuma slimnīcā. ECT atzinusi, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.pantu, kurš aizliedz spīdzināšanu, cietsirdīgu vai pazemojošu apiešanos vai sodu.

1978.gadā dzimušais Aleksejs Čuprakovs, kurš patlaban izcieš cietumsodu par slepkavību, sūdzējās par apstākļiem cietuma slimnīcā, kurā viņam nācās uzturēties tuberkulozes dēļ. Ieslodzītais uz Centrālcietuma slimnīcu tika nogādāts 2005.gada martā un pavadīja tur vairāk nekā pusgadu. Cietuma slimnīcā bijis nepiemērots apgaismojums, caurvējš, zema temperatūra un nepieņemami sanitārie noteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas