Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pētījums: Latviju pasaulē vislabāk pārstāvējusi Vīķe-Freiberga, Pauls, brāļi Dukuri un Ušakovs

Latviju pasaulē vislabāk pārstāvējusi bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (35%), komponists un bijušais Saeimas deputāts Raimonds Pauls (17%), skeletonisti Martins un Tomass Dukuri (17%), kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (7%), secināts DNB Latvijas barometra pētījumā.

Aicināti nosaukt trīs cilvēkus, kas, viņuprāt, pēdējā desmitgadē vislabāk pārstāvējuši Latviju pasaulē, pētījuma respondenti kopumā minējuši aptuveni 200 personas. To vidū 53% aptaujāto nosaukuši gan esošos, gan bijušos politiķus, 39% - sportistus, bet 38% - mūziķus. Aktieri, režisori, mākslinieki, mediķi, uzņēmēji un citu profesiju pārstāvji minēti krietni retāk - tikai 4% līdz 5% atbilžu uz šo jautājumu.

Par lielākajiem Latvijas kā valsts panākumiem "DNB Latvijas barometra" aptaujātie iedzīvotāji visbiežāk minējuši sportistu panākumus starptautiskajās sacensībās. Šādu atbildi snieguši 42% respondentu. Iestāšanos Eiropas Savienībā kā nozīmīgu panākumu minējuši 37% aptaujāto, lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu - 35%, bet iestāšanos NATO - 29% respondentu.

Iespēju Latvijā rīkot tādus Eiropas un pasaules mēroga pasākumus kā Pasaules čempionātu hokejā vai Eirovīzijas dziesmu konkursu kā īpašu panākumu norādījusi vairāk nekā ceturtā daļa jeb 27% aptaujāto. Ievērojami mazāka daļa iedzīvotāju par panākumiem uzskata Latvijas spēju pārvarēt ekonomisko krīzi (13%), zinātnieku sasniegumus (12%) un panākumus biznesā (8% līdz 9%).

Raksturojot ieguvumus, kādus ikvienam Latvijas iedzīvotājam sniegusi neatkarīgas valsts atjaunošana pirms vairāk nekā 20 gadiem, visbiežāk aptaujātie norādījuši tieši to, ka ir iespēja dzīvot pašiem savā, neatkarīgā valstī (52%), tomēr tikpat augstu kā šo emocionālo ieguvumu respondenti vērtē arī ļoti praktisko iespēju brīvi ceļot. Vairāk nekā trešā daļa respondentu uzskata, ka lielākie ieguvumi ir oficiālās valsts valodas statuss latviešu valodai (34%) un iespēja brīvi iegādāties dažādas preces, kas padomju laikos bija deficīts (33%).

Gandrīz trešā daļa aptaujāto arī atzīmējusi iespēju brīvi nodarboties ar uzņēmējdarbību (29%) un publiski paust savus uzskatus (28%). Tikmēr vismazāk iedzīvotāju kā lielākos ieguvumus norādījuši labākas darba un karjeras iespējas nekā iepriekš (12%) un atkalapvienošanos ar Eiropu un Rietumu pasaules vērtībām (8%).

Vaicāti, kādas norises Latvijā pēc desmit gadiem respondentiem ļautu teikt "es lepojos ar Latviju", 60% aptaujāto norādījuši, ka jābūt stabiliem ekonomiskajiem rādītājiem. Arī uzlabota veselības aprūpe (53%), attīstīta lauksaimniecība (52%), labāka sociālā atbalsta sistēma (51%), Eiropas Savienības vidējā labklājības līmeņa sasniegšana (50%) un aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās (49%) ir indikatori, kuri iedzīvotājiem ļautu lepoties ar Latviju un tās sasniegumiem.

Kontekstā ar vēlmi pēc ekonomiskās situācijas stabilizēšanās un labklājības pieauguma valstī tradicionālo ikmēneša "DNB Latvijas barometra" indikatoru rādītāji arī šomēnes joprojām uzrāda pozitīvu tendenci. Lai arī pēc straujā kāpuma 2011.gada nogalē nedaudz pasliktinājies kopējās situācijas attīstības vērtējums, iedzīvotāju noskaņojums par to, kādas izmaiņas skar valsts ekonomisko stāvokli, uzlabojas.

Salīdzinot ar 2011.gada decembri, par četriem punktiem uzlabojies ekonomiskās situācijas attīstības vērtējums, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada sākumu tas ir pakāpies par 21 punktu. Līdzīgs uzlabojums vērojams iedzīvotāju vērtējumos par viņu ģimenes materiālo stāvokli.

Neraugoties uz skeptiskajām ekspertu prognozēm, iepazīstoties ar iepriekšējā DNB Latvijas barometra rezultātiem, aptaujāto attieksme pret valdības darbu pēdējo četru mēnešu laikā ir kļuvusi mazāk kritiska nekā iepriekš, valdības darba indikatoram kopš 2011.gada oktobra pakāpjoties par 15 punktiem.

Pētījumu veica centrs SKDS laika posmā no 2012.gada 13.janvāra līdz 29.janvārim, aptaujājot 1001 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

DNB Latvijas barometrs ir ikmēneša socioloģisks pētījums un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas