Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pētniece: Spānijas kailgliemeži varētu būt arī Latvijā

Spānijas kailgliemeži, kas atklāti vairākās Igaunijas vietās, varētu būt sasnieguši arī Latviju, pieļauj malakoloģe Mudīte Rudzīte.

«Nebūtu nekādu brīnumu, ka arī Latvijā jau varētu būt atrodami Spānijas kailgliemeži, jo šī ir viena no gliemju sugām, kas paplašina savu areālu,» Dienai sacīja M.Rudzīte. Šīs sugas parādīšanās Latvijā un tuvējā reģionā tiek prognozēta jau kādu laiku, teica M.Rudzīte.

Gliemežu migrācija notiek nejauši - tie pieķeras pie transporta līdzekļiem vai arī tiek pārvietoti ar stādu materiāliem. Pāris desmiti šo gliemežu lielu ļaunumu lauksaimniecībai nodarīt nevar, ir pārliecināta malakoloģe M.Rudzīte. Viņa arī norāda, ka diez vai tie varētu savairoties tādā daudzumā, lai noēstu laukus.

Diena jau rakstīja, ka vairākās Igaunijas vietās ir atklāti Spānijas kailgliemeži, kuri, pēc zinātnieku domām, var apdraudēt vietējās sugas un lauksaimniecību. Pagājušajā gadā Pērnavā tika atrasts viens liela izmēra oranžs kailgliemezis, šogad iedzīvotāji savos dārzos nolasījuši jau vairākus desmitus.

Spānijas kailgliemeži gadā izdēj 200—300 olu, no kurām labvēlīgos apstākļos var izaug liela populācija. Tie ir plēsēji, jo līdzās augiem ēd gan citu sugu, gan savas sugas gliemežus. Ieceļotāji no vietējām sugām atšķiras ar oranžo krāsu un lielo izmēru (līdz 10 cm).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas