Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pie varas esošajiem Ventspilī lielākās izredzes, bet paredz mazāku atbalstu

Ar solījumu "mēs turpināsim iesākto" kopš 1994.gada visās pašvaldību vēlēšanās Ventspilī sava dibinātāja Aivara Lemberga vadībā startē politiskā organizācija Latvijai un Ventspilij (LunV), pirmajās divās reizēs pilsētā iegūstot pilnīgi visas deputātu vietas, bet nākamajās divās — ļoti pārliecinošu vairākumu.

Līdzīgu iznākumu var prognozēt arī šogad, jo neviena no 11 partijām, kas iesniegušas deviņus sarakstus, savās listēs nevar piedāvāt par LunV kandidātiem atpazīstamākas personas un par A.Lembergu spilgtākus un atraktīvākus mēra amata pretendentus. Cita lieta, vai joprojām tikpat pozitīva ir vēlētāju attieksme pret līdzšinējo elku Lembergu, kurš tieši pēdējā sasaukuma laikā ne vien apsūdzēts smagos kriminālnoziegumos, bet ļaužu runās vainots gan par tranzītu bremzējošu vietējo biznesa karu kurināšanu savtīgās interesēs, gan savulaik īstenoto dzīvojamo namu privatizācijas pretlikumīgu kavēšanu, kas pēdējos gados ar lieliem tēriņiem atriebusies tūkstošiem ventspilnieku. Partija savu dibinātāju amatam kārtējo reizi izvirzīja, neskatoties uz to, ka viņš ir apsūdzēts smagos noziegumos, savu pilnvaru laikā vairākus mēnešus pavadījis cietumā un mājas arestā, tiesā izskata viņa lietu, turklāt prokuratūra liegusi viņam pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus. Vai tikpat daudz kā partijas valde viņam uzticas arī vēlētāji, noskaidrosies 6.jūnijā.

Arī pats A.Lembergs iespējamo atbalsta kritumu LunV pieļāva, bet Dienai to skaidroja daudz prozaiskāk. Viņaprāt, vēlētājiem tik ilga viena mēra un vienas partijas valdīšana, lai cik pareiza un profesionāla arī būtu, varētu apnikt, tāpēc viņi varot nobalsot par citu listi, pat nemēģinot savu rīcību argumentēt.

Valsts un ES miljoni

A.Lembergs apgalvo, ka LunV pirms četriem gadiem vēlētājiem dotie solījumi ar nelielām atkāpēm ir izpildīti. Izņemot apsolīto termoelektrocentrāli, pārējie lielie objekti tiešām skatāmi dabā — tie ir gan jauni kravu termināļi un autotransporta tilts, gan gandrīz jau pilnībā sakārtota ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma, kilometri nobruģētu ielu, jaunas un rekonstruētas sporta un kultūras celtnes, naudas izteiksmē izvērtējama pašvaldības palīdzība kultūras, sociālās sfēras un atpūtas apstākļu nodrošināšanā, tūristu piesaistīšanā. Iespēto ilustrē pastāvīgi augošie pilsētas konsolidētā budžeta ieņēmumi, kas pirms četriem gadiem bijuši 23,5, bet 2009.gadā — jau 37,7 miljoni latu (pašvaldības budžets uz vienu iedzīvotāju 2005.g. — Ls 455, šogad — Ls 977). Jaunu projektu finansēšanā pašvaldība izmantojusi ne tikai pilsētas iedzīvotāju nodokļu maksājumus, bet arī ievērojamus valsts un ES fondu līdzekļus. Miljonus investējuši arī privātie ieguldītāji.

Taču vienlaikus pērn pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas Ventspils nebija Latvijas lielākā osta — to apsteidza Rīga un tā apgrozījuma ziņā zaudēja citām Baltijas valstu ostām. Šā gada pirmajā ceturksnī gan pozīcijas atkal atgūtas. Tiek pieļauts, ka biznesu bremzē "kariņš" starp mēru A.Lembergu un viņa bijušajiem biznesa partneriem, tagad oponentiem Oļegu Stepanovu un Olafu Berķi.

Ogļu strīds


Kopumā pozitīvi vērtējot pilsētas domes darbu pašreizējā sastāvā, kurā bez LunV ir viens Tautas saskaņas partijas un divi Jaunā laika deputāti, visi tagadējo sarakstu iesniedzēji programmās būtībā piedāvā tikai detaļas valdošās partijas nostādņu papildināšanai un uzfrizēšanai. Vienīgi LSDSP atļāvusies paust, ka "nekavējoši jāpārtrauc Ventspils ekonomisko tranzītbiznesa grupējumu savstarpējo attiecību kārtošana, kas negatīvi ietekmē Ventspils pilsētas tālāko attīstību", ar to, visticamāk, domājot arī strīdu starp pašvaldību, kas it kā iedzīvotāju interesēs iestājas pret vides piesārņošanu ar akmeņogļu putekļiem, un jaunuzbūvētā Lemberga oponentiem piederošā ogļu pārkraušanas termināļa īpašniekiem, kas kaitējumu ekoloģijai neatzīst, bet pozitīvo saskata jaunu darbavietu radīšanā. Tranzīta uzņēmums apgalvo, ka domes prasības ir nepamatotas, un ostiniekiem draud ar 500 darbavietu zaudēšanu. Osta tiek uzskatīta par Saskaņas centra elektorāta citadeli. Tajā strādājošie uzņēmēji saviem pārsvarā krievvalodīgajiem darbiniekiem savulaik ir apmaksājuši valsts valodas kursus, mudinot kārtot pilsonības iegūšanu, kas tagad varētu atmaksāties SC saraksta atbalstīšanā. Šajā sarakstā ar trešo kārtas numuru iekļauta arī juriste Jeļena Garbuzova, pēc kuras iniciatīvas sākusies ventspilnieku masveida tiesāšanās ar domi, lai saņemtu morālo kompensāciju par savulaik pašvaldības nelikumīgi neatļauto dzīvokļu privatizāciju. Pērn Ventspils dome cietušajiem izmaksājusi ap Ls 100 000, tikpat daudz budžetā paredzēts šim gadam. Vairākums deputātu, kas toreiz pieņēma diskriminējošo lēmumu, LunV sarakstā kandidē arī šajās vēlēšanās, un daudzi pilsētnieki to droši vien atcerēsies.

Darbosies balsu nosūcēji

Neoficiāli izskan, ka SC ekspansijas mazināšanai, jo tā kandidāti cer iegūt pat pusi no domes deputātu vietām, ne bez A.Lemberga ziņas pilsētā startēs arī PCTVL saraksts, kas varētu aizvilināt daļu SC vēlētāju. Kuluāros par "Lemberga projektu" tiek uzskatīti arī demokrāti.lv saraksts un pat Tautas partijas četru gados jauno kandidātu liste. Šo partiju, tāpat kā

TB/LNNK (listē tikai divi kandidāti) un LPP/LC (četri kandidāti, saraksts iesniegts pēdējā minūtē), iekļūšana domē ir stipri apšaubāma, taču varētu būt noderīga balsu atņemšanai LunV galvenajiem konkurentiem, par kādiem sevi uzskata arī apvienotā JL, Sabiedrības citai politikai un Pilsoniskās savienības saraksta iesniedzēji pašreizējā domes opozicionāra Ojāra Grinberga (JL) vadībā.

A.Lembergs par LunV uzvaru un savu panākumu nešaubās. Var uzskatīt, ka viņš pirmsvēlēšanu kampaņu sācis jau vismaz pirms pusgada, kā domes pārstāvis piedaloties publiskos pasākumos, kuros ir iespēja uzrunāt ventspilniekus. Tikpat biežas bijušas viņa uzstāšanās vietējā presē, gan komentējot aktuālos notikumus, gan no savām pozīcijām skaidrojot tiesas procesus, kuros viņš iesaistīts kā atbildētājs vai cietušais. Neskatoties uz potenciālajām izredzēm, vairāki sarakstu iesniedzēji Dienai apgalvoja, ka, pat iekļūstot domē, viņu pārstāvji nemēģinās iegūt tās priekšsēdētāja krēslu.

***

Ko gaidāt no jaunās varas?

Ādams Grīnbergs strādā Ventspils muzejā


Saglabāt labo, pilsētā daudzās jomās iedibināto kārtību. Un turpināt attīstību. Piemēram, medicīnā. No pašvaldības gaidu, ka tā turpinās piesaistīt aizvien gudrākus ārstus.

Kārlis Lapiņš pensionārs

Grēks būtu sūdzēties, ka tagadējā vara Ventspilī nepalīdz pensionāriem un trūcīgajiem. Protams, gribētos, lai krīzes laikā atvieglojumu būtu vēl vairāk, īpaši vientuļajiem cilvēkiem.

Sandris Valdemārs a/s Druvas pārtika tirdzniecības pārstāvis

Aktīvāk vajadzētu stimulēt jaunu uzņēmumu veidošanos. Vajadzētu panākt, ka samazinās vai vismaz nepieaug komunālie maksājumi.

Kristīne Luckova Ventspils Augstskolas studente

Gribētos, lai jaunā vara vēl vairāk izmanto VeA jauniešu enerģiju. Ja pašvaldība aktīvāk mudinātu uz rīcību un vēl piedāvātu arī materiālo atbalstu, mēs kopīgi varētu gāzt jebkuru kalnu.

***

Sarakstu līderi

Aivars Lembergs, Ventspils mērs, Latvijai un Ventspilij; Vladislavs Šafranskis, a/s Ventspils Grain Terminal valdes priekšsēdētājs, Saskaņas centrs; Salvis Roga, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka biznesa inkubatora vadītājs, Tautas partija; Harijs Akmentiņš, ģimenes ārsts, LSDSP; Vitālijs Ivanovs, SIA Baltinspekcija darbu koordinators, PCTVL; Agnese Pastare, SIA Finako valdes locekle, demokrāti.lv; Ojārs Grinbergs, SIA Ventspils lauktehnika komercdirektors, JL, SCP, PS saraksts; Māris Ganuss, v/as Latvijas autoceļu uzturētājs Ventspils ceļu rajona ražošanas inženieris, TB/LNNK; Inese Grigoruka, Ventspils komercdarbības atbalsta centra valdes priekšsēdētāja, LPP/LC

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas