Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Piecpadsmit gadu bezjēdzīgās prāvās

Turpinot Dienas iesākto publikāciju sēriju par nepamatoti ilgajiem tiesu procesiem, Gatis Madžiņš un Romāns Meļņiks intervē bijušo lauksaimniecības ministru, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri profesoru Daini Ģēģeru. Viņš savulaik tika apsūdzēts valsts kredītu izsaumniekošanā, tiesas ceļā pierādīja, ka nav vainīgs, taču ar pret sevi vērstās propagandas sekām saskaras vēl joprojām.

Fragments no intervijas!

Atgriežoties pie tiesāšanās ar valsti. Prasījāt pusmiljonu kompensāciju, saņēmāt tikai desmit tūkstošu. Kāpēc nepārsūdzējāt Eiropas Cilvēktiesību tiesā? Citos gadījumos nepamatoti apsūdzēti cilvēki saņēmuši vairāk.

Var jau cilvēku vērtēt visādi, bet tā nauda, ko saņēmu, nebūt nesedza tos izdevumus, tos zaudējumus, kas bija sakrājušies tajos gados. Taču ne jau naudas dēļ es tiesājos. Nemaz necerēju uz tā pusmiljona saņemšanu, tas vairāk bija politisks gājiens - lai pievērstu uzmanību procesam. Bija jābūt kam tādam, ko pamana, un tad sāk iedziļināties, cik nekorekta bijusi valsts rīcība pret personu.

Bet - par pārsūdzēšanas iespējām - sanāca tā, ka līdz brīdim, kad šo kompensāciju saņēmu, bija pagājis pārāk ilgs termiņš no pēdējā attaisnojošā tiesas sprieduma, lai iesniegtu Eiropas tiesā.

Pēc tam sākās tāda kā grēku izpirkšana no valsts puses - jums pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni.

Slikti, ka tās tiesas problēmas velkas tik ilgi. Vēl līdz šodienai.

Pret jums vai kopumā valstī?

Es runāju par tiesas izmantošanu. Nesaprotu, kāpēc tā notiek arī tagad. Varētu saprast, ka tā bija pārmaiņu, juku laikos deviņdesmito sākumā. Atceramies, ka bija reketieru kustība, tad arī politikā zināmā mērā izmantoja līdzīgas metodes. Mana lieta sākās ar politisku mērķi, es par to simtprocentīgi esmu pārliecināts.

Izmantoja apsūdzības, lai atbrīvotu no amata vai lai uzveltu visu vainu uz dažiem?

Kā vislabāk var neitralizēt cilvēku, ja viņš traucē? Diskreditējot. Pēc tam kad izdevās pierādīt, ka neesmu vainīgs, kad valsts piešķīra ordeni par paveikto barikāžu laikā, tas deva zināmu gandarījumu, ka ir arī citi vērtējumi.

Jūsu gadījums ir spilgts piemērs, jo spējāt atrast sevī spēkus, iziet līdz galam. Ne kurš katrs tā var. Bija tādi, kas padevās.

Aiz manis neviena partija nebija, pašam vien bija jācīnās. Zināšanas tas, protams, prasa. Bet skumji, ka jācīnās nevis pret faktiem, bet pret apsūdzētāja pārliecību. Tev jāpierāda, ka neesi kamielis. Un tas process bija tāds, ka nevis izmeklētājs pierāda, ka esi kaut ko sagrēkojis, bet gan vaina definēta deklaratīvi, un tev jāpierāda, ka tā nav. Tāpēc man kāds kubikmetrs dokumentu arhīva ir.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 12.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas