Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Piesārņojums Šlokenbeka ezerā: Tukuma novadā izsludinās ārkārtas situāciju

Saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura izceltas jau četras tonnas beigtu zivju, pašvaldība šovakar plāno izsludināt ārkārtas situāciju, aģentūru LETA informēja Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede.

Tā šodien nolemts pašvaldībā notikušajā sanāksmē, kurā piedalījās SIA Tukuma ūdens, uzņēmumi, kas ir notekūdeņu apsaimniekotāja klienti, domes pārstāvji un Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils vides pārvaldes vadība.

Patlaban tiek sasaukta Tukuma novada domes ārkārtas sēde, kas notiks šovakar plkst.19, un šajā sēdē plānots novadā izsludināt ārkārtas situāciju, kas paredz attiecīgu rīcību un uzdevumus dažādiem dienestiem un speciālistiem, skaidroja pašvaldības pārstāve.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina aģentūrai LETA skaidroja, ka ārkārtas situācija šajā gadījumā paredzēs no uzņēmēju puses uz desmit dienām samazināt notekūdeņu apjomu par 30%, kā arī samazināt piesārņojuma līmeni. Ārkārtas situācijas izsludināšanas mērķis ir samazināt slodzi attīrīšanas iekārtās.

VVD pārstāve atzīmēja, ka vietējos iedzīvotājus ārkārtas situācija neskar, proti, tā attieksies tikai uz uzņēmējiem. "Iespējams, uzņēmējiem būs jāsamazina ražošanas apjomi."

Kā ziņots, citās ūdenstilpēs ap Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezeru piesārņojumu vides speciālisti pagaidām nav konstatējuši. Tāpat pagaidām nav noskaidrots arī piesārņojuma avots, bet ezerā mākslīgi nodrošinās papildu skābekļa pieplūdi.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina aģentūru LETA informēja, ka, apsekojot Valguma ezeru, Kaņiera ezeru un Slocenes upi, vakar vakarā VVD inspektori zivju bojāeju nekonstatēja. Arī šorīt Ventspils vides pārvaldē nav ziņots par bojāgājušām zivīm šajās ūdenstilpēs.

Pagaidām joprojām nav noskaidrots konkrēts piesārņojuma avots, VVD rīcībā analīžu rezultātu nav un vēl nevar konstatēt konkrētu uzņēmumu. Uzņēmumu, kuri nodod savus neattīrītos notekūdeņus SIA Tukuma ūdens, notekūdeņu kvalitātes analīzes tiek veiktas, skaidroja VVD pārstāve.

SIA Tukuma ūdens attīrīšanas iekārtām šodien uzstādīts ozonators, ar kura palīdzību iespējams ūdenskrātuvē nodrošināt papildu skābekļa pieplūdi un piesārņojuma neitralizēšanu, informēja Ņikitina.

Iepriekš Priede aģentūrai LETA apstiprināja, ka pagaidām pašvaldības rīcībā nav informācijas par piesārņojuma cēloni un SIA Tukuma ūdens pagaidām nav aizdomu par konkrētu uzņēmumu.

Viņa skaidroja, ka tuvumā esošais AS Tukuma piens nav vienīgais uzņēmums, kas pieslēdzies šīm attīrīšanas iekārtām, bet viens no lielākajiem. Otrs lielākais uzņēmums ir saldumu ražotājs un augļu un ogu pārstrādātājs SIA Puratos Latvia. Tāpat Tukuma ūdens attīrīšanas ierīcēm ir pieslēgts liels skaits citu, mazāku, uzņēmumu, tostarp arī ķīmiskā tīrītava, taču, pēc Tukuma ūdens aplēsēm, šo uzņēmumu ūdeņi ir daudz mazākā apjomā, un teorētiski kopējā plūsmā tie sajaucas ar citu ūdeņiem un nevarētu radīt tāda apjoma kaitējumu, kāds konstatēts.

Savukārt iedzīvotāji laikrakstam Neatkarīgās Tukuma Ziņas ziņojuši, ka redzējuši piesārņota ūdens straumes Slocenē - ne tikai blakus esošajai AS Tukuma piens ražotnei, bet arī Lauktehnikas mikrorajonā, kur upes krastos atrodas vairāki uzņēmumi. Savukārt kāda sieviete telefoniski ziņoja par piesārņojumu un apgalvoja, ka nakts laikā savus ķimizēti netīros ūdeņus ar lielu šalti Slocenē ielaižot arī ķīmiskā tīrītava, raksta šā laikraksta portāls ntz.lv.

Vietējam medijam Tukuma domes pārstāvji neoficiāli esot atzinuši, ka ūdens piesārņojums no vairākiem uzņēmumiem pārsniedzot normas, bet līdz šim tas lielas problēmas neesot radījis. Turklāt uzņēmēji neesot gatavi ieguldīt līdzekļus priekšattīrīšanas iekārtu izbūvē. Tas esot tik dārgs prieks, ka, piemēram, Pūrē dislocētais uzņēmums "Puratos Latvia" pat esot piedraudējis pārcelt savu ražotni uz Poliju, ja pašvaldība netiks galā ar uzņēmuma notekūdeņiem. Arī citi uzņēmēji esot līdzīgās domās, un iespējamais darbvietu trūkums sasaistot pašvaldībai rokas, raksta ntz.lv.

Jau ziņots, ka saistībā ar šo piesārņojumu Tukuma rajona prokuratūra sākusi kriminālprocesu un tā izmeklēšanu nodevusi Valsts policijas Tukuma iecirknim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas