Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Plāno būtiski paātrināt maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku prasījumu apmierināšanas procesu

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi noteikumus, kuru mērķis ir būtiski atvieglot un paātrināt darbinieku prasījumu apmierināšanas procesu.

Noteikumos nosacīta ne tikai cita darbinieku prasījumu aprēķināšanas, bet arī izmaksas kārtība.

Paredzēts, ka no darbinieku prasījumu garantiju fonda izmaksājamās summas turpmāk aprēķinās tikai Maksātnespējas administrācija (MNA). Iepriekš aprēķinus veica administrators, un MNA tos pārbaudīja, kā arī apstiprināja no garantiju fonda piešķiramās summas vai veica pārrēķinu.

Jaunie noteikumi paredz, ka darbinieku prasījumus par darba samaksu, atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni un atlaišanas pabalstu aprēķinās, kalendāro dienu skaitu attiecīgajā periodā reizinot ar kalendārās dienas vidējo izpeļņu, kas aprēķināta, ņemot vērā darba devēja maksātnespējas gadījuma iestāšanās dienā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. TM noteikumu projekta anotācijā paskaidro, ka šāda piesaiste izmantota, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi ar straujo darbinieku prasījumu skaita un summu pieaugumu, kā arī darbinieku prasījumu garantiju fonda kapacitāti esošās uzņēmējdarbības riska valsts nodevas ietvaros. Zemāku garantēto apmēru noteikt nav pieļaujams, savukārt augstāku garantēto apmēru pašlaik nav iespējams nodrošināt.

Paredzēts, ka no garantiju fonda izmaksājamā summa nepārsniegs Valsts ieņēmumu dienestā deklarētos darbinieka ienākumus attiecīgajā periodā.

Noteikumi arī paredz, ka no darbinieku prasījumu garantiju fonda piešķirto līdzekļu izmaksu darbiniekam veiks MNA, pārskaitot tos uz darbinieka norādīto norēķinu kontu. Līdz ar to darbinieku prasījumu apmierināšanas procedūra kļūs ātrāka, vienkāršāka un pārskatāmāka, jo atšķirībā no spēkā esošā regulējuma tiks izslēgts starpposms, kurā piešķirtos garantiju fonda līdzekļus MNA pārskaitīja administratoram, savukārt administrators tos pārskaitīja darbiniekam. Tādējādi administratoram vairs nebūs jāatskaitās par piešķirto garantiju fonda līdzekļu izlietojumu un MNA nebūs jāveic kontrole par šo līdzekļu izlietojumu.

Plānots, ka minētā kārtība tiks piemērota maksātnespējas procesiem, kuri pasludināti no 2012.gada 1.janvāra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas