Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Policija sāk kriminālprocesu par iespējamu Eiropas fondu nesaimniecisku izlietošanu māla granulu ražotnē Kupravā

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākusi kriminālprocesu par iespējamu Eiropas Savienības (ES) fondu nesaimniecisku izlietošanu māla granulu ražotnē Kupravā.

Pabeidzot pārbaudi, šonedēļ nolemts sākt kriminālprocesu par krāpšanu. Kriminālprocess sākts par faktu, un pagaidām aizdomās turēto nav, pavēstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Sintija Virse.

LTV raidījums De facto iepriekš ziņoja, ka uzņēmums tūlīt pēc Eiropas fondu atbalsta vairāk nekā 0,5 miljonu latu apmērā saņemšanas darbu arī pārtrauca un līdz šai dienai to tā arī nav atjaunojis. De facto zināms, ka nu ražotnē nesen pabijuši arī Valsts policijas pārstāvji, kas pēc raidījuma publiskotās informācijas sāka pārbaudi.

Drīzumā vajadzētu būt zināmiem arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) darbu uzraugošās Ekonomikas ministrijas secinājumiem. Tā saistībā ar Lateast arī sākusi padziļinātu LIAA darba izvērtēšanu, lai pārbaudītu, vai iestāde, kurai šis projekts bija jāuzrauga, tiešām izdarījusi visu nepieciešamo.

Iepriekš De facto jau ziņoja, ka projekta kopējās izmaksas bija 1,2 miljoni latu. Pusi no tiem - 597 223 latus - piešķīra LIAA no Eiropas fondu līdzekļiem. Rūpnīcu pabeidza 2008.gada augustā, un tad arī aģentūra izmaksājusi visu finansējumu.

Projektu īstenoja visai labi zināmi uzņēmēji. Tā daļas pieder gan Jūrmalas domniekam Mārim Dzenītim, gan viņa biznesa partnerim, KMM Metāl vadītājam Mārim Niedram, abiem kungiem piederošais Nemo Holdings patlaban arī uzņēmuma ķīlas ņēmējs. Bet ne viens, ne otrs uz De facto jautājumiem nebija gatavs atbildēt. Niedra apgalvoja, ka neko par Lateast ražotni nezinot, savukārt Dzenītis vien atzina, ka šo projektu norakstījis zaudējumos.

Uzņēmuma reģistra dati parāda, kā rūpnīcas nodošanas gadā apgrozījums bija nepilni 9000 latu, bet visos turpmākajos gados apgrozījuma ailē redzama nulle. Tāpat darbinieku skaits no desmit 2008.gadā samazinājies līdz nullei 2011.gadā. Tas viss vēl notika periodā, kad LIAA projekta realizāciju uzraudzīja. Par savu darbu Lateast aģentūrai detalizēti bija jāatskaitās līdz pat 2011.gada nogalei.

Raidījums De facto norāda, ka 112 miljoni latu - tāda ir naudas summa, ko saskaņā ar LIAA pieejamo informāciju saņēmuši uzņēmumi plānošanas periodā no 2004.gada līdz 2006.gadam. Līdzekļi nāca no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Latvijas valsts. Finansējums šajā periodā piešķirts vairāk nekā 1000 projektiem - jaunām iekārtām, augstas vērtības inovācijām, dalībai starptautiskās izstādēs un apmācībām.

De facto veiktā analīze, pārbaudot, kas ar šiem projektiem noticis tālāk, liecina, ka visai ievērojamas daļas atbalsta saņēmēju vairs nav. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka desmitā daļā no finansējumu saņēmušajiem uzņēmumiem nu kļuvuši maksātnespējīgi vai pēdējos gados saimniecisko darbību faktiski nav veikuši. Vairumam šo uzņēmumu darbība apsīkusi līdz ar LIAA noteikto uzraudzības periodu. Atbalsta summa, ko šīs patlaban vairs nestrādājošās kompānijas savulaik no fondu naudas un valsts saņēmušas, ir gana liela - 11 447 713 lati.

No pirmajā plānošanas periodā izsniegtās naudas patlaban tiesā LIAA mēģina atgūt 2,5 miljonus latu, tiesa, atgūt šos līdzekļus ir gandrīz neiespējami, norāda De facto. Patlaban tiesā izskatīšanu gaida vēl divas krimināllietas, kurās par fondu naudas izkrāpšanu kopā apsūdzētas piecas personas.

Ekonomikas policija aizvadītajā gadā, tāpat kā gadu iepriekš, sākusi desmit jaunus kriminālprocesus par ES naudas izkrāpšanu. Aizturētas trīs organizētas grupas, bet kopumā aizturētas desmit personas. Iespējamais kaitējums Eiropas budžetam tikai tajos gadījumos vien, kurus policija sākusi izmeklēt pagājušogad, - vairāk nekā 20 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas