Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Politiķi mudina regulatoru, Sadales tīklu un Augstsprieguma tīklu pārvērtēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) mudina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), elektroenerģijas sadales sistēmas operatoru AS Sadales tīkls un pārvades sistēmas operatoru AS Augstsprieguma tīkls (AST) nākt ar priekšlikumu pārvērtēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifu atbilstoši esošai situācijai.

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes Indriksone uzsvēra, ka regulatoram un abiem operatoriem būtu regulāri jāpārvērtē elektroenerģijas cenu izmaiņas, jo iepriekš primāri elektroenerģijas cenas sadārdzinājums bija pamats tarifa celšanai.

Indriksone atzīmēja, ka patlaban cenas strauji mainās un esot optimistisks redzējums, ka elektroenerģijas cenas vairs strauji neaugs.

Vienlaikus ministre atgādināja, ka līdz gada beigām ir pieejams ikmēneša atbalsts visām ģimenēm, kas ir trūcīgas vai maznodrošinātas, daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti, personām, kas audzina bērnu ar invaliditāti.

Indriksone aicināja ģimenes, kam ir grūtības norēķināties par pakalpojumu, vērsties pēc atbalsta sociālajos dienestos, jo elektroenerģija ir pakalpojums, kam ir jābūt pieejam visiem.

Komentējot lielos maksājumus iedzīvotājiem, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka tas rada jautājumu, vai regulators jeb SPRK ir vai nav savu uzdevumu augstumos, vai mums ir pārliecība, ka rēķinos parādās atbilstošas izmaksas par sadali.

Premjers arī norādīja, ka valstī jau ir spēkā regulējums, kas šādos gadījumos paredz sniegt atbalstu mazāk aizsargātajām mājsaimniecībām.

Vaicāts, vai kompensācijas mehānismu varētu attiecināt arī uz tiem, kas neiekļaujas finansiāli mazākaizsargāto grupā, Kariņš uzsvēra, ka atbalsts tiek sniegts mērķēti, lai palīdzētu tiem, kam visvairāk tas nepieciešams. Nedz Latvija, nedz arī kāda cita valsts "nespēj un nespēs kompensēt pilnīgi visas izmaiņas visiem iedzīvotājiem visu laiku", skaidroja valdības vadītājs.

"Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars vērsa uzmanību, ka sākotnēji pieauga AST tarifi un pēc tam sekoja "Sadales tīklu" tarifu kāpums. Politiķis pievienojās Indriksones teiktajam, ka, ņemot vērā elektrības cenas samazināšanos, AST un "Sadales tīkliem" jāpiedāvā mazāki tarifi, lai iedzīvotājiem rudenī un ziemā nebūtu jāmaksā lielie rēķini.

Tavars uzsvēra, ka politiķiem kopīgi būs "jāturpina darbs, lai šie rēķini būtu samaksājami".

AS politiķis norādīja, ka tarifi varēja būt vēl augstāki, bet preventīvi tie tika samazināti pēc politiķu iesaistīšanās pērn rudenī. Taču tāpat izmaksu pieaugums ir neadekvāti liels un visizteiktāk skar mājsaimniecības ar maziem vai vidēji maziem ienākumiem, atzīmēja Tavars.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkls" un AST jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

SPRK aicina vienlaikus izvērtēt elektroenerģijas lietošanas paradumus un pieslēguma efektivitāti, atsakoties no nelietderīgi izmantotās pieslēguma jaudas, tādējādi samazinot ikmēneša jaudas uzturēšanas izmaksas. To var noskaidrot ar "Sadales tīkla" Slodzes aprēķina kalkulatoru.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas