Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Portfelis jauns, bet saturs bez spožuma

Trešdien no paša rīta uz Saeimu tiks nests valdības sagatavotais budžeta portfelis nākamajam gadam, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaram. Valdība savu darbu ir paveikusi, tagad pieņemtās izmaiņas jāvētī Saeimas deputātiem. Paredzams, ka karstās diskusijas turpināsies, jo tikai retais ar nākamā gada budžetu ir apmierināts.

2016. gads būs pirmais, kad kā prioritāte tiek izvirzīta valsts aizsardzība un drošības stiprināšana. Tas prasa vērienīgus līdzekļus, tāpēc naudu nāksies gūt uz citu nozaru rēķina. Pirmo reizi daudzu gadu laikā ministrijām nācās apcirpt savus bāzes budžeta izdevumus. Kā norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība), tad šāda prasība netiks izslēgta arī nākamajos gados. Uz bāzes budžeta samazinājuma rēķina nākamgad papildus tika iegūti teju 17 miljoni eiro.

Prasība netika attiecināta uz vairākām nozarēm, to skaitā Izglītības un zinātnes ministriju, tomēr arī tās par valdības darbu sajūsmā nav. Pedagogi tā arī nav sagaidījuši atalgojuma jauno modeli, kas reizē paredz papildu finansējumu algām. Kaut gan tiek solīts skolotāju streiks, valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) tikai noplāta rokas, norādot, ka "tos miljonus, kas tiek prasīti, nebūs iespējams nodrošināt".

Līdz ar nākamā gada budžeta portfeli uz Saeimu tiek nests arī smags sitiens uzņēmējiem solidaritātes nodokļa formā. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsver, ka darbspēka nodokļa celšanas priekšlikumi tikai bremzēs Latvijas ekonomikas izaugsmi. Nemierā ir arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), norādot, ka nodokļu slogs uzņēmējiem pieaugs pat par 100 miljoniem eiro. Lai ieskicētu situāciju, LDDK izveidojusi informatīvos materiālus. Tos skarbi kritizē Finanšu ministrija (FM). FM pārstāvis Aleksis Jarockis teic, ka konfederācija par gaidāmajām politikas izmaiņās sniedz "nepilnīgus un maldīgus" aprēķinus.

Tomēr FM nākas taisnoties par daudz ko. Arī to, ka no nākamā gada tiks apturēts valsts atbalsts auklēm un privātajiem bērnudārziem. Valsts atzīst, ka mēģinājums mazināt rindas uz pašvaldību dārziņiem ir izgāzies un tā no spēles izstājas, atstājot problēmu pašvaldību ziņā. Neatbildēts gan paliek jautājums, kur tagad likties bērniem, kas apmeklē privāto dārziņu, jo arī pašvaldību bērnudārzos viņi netiek. Aicinot saglabāt valsts līdzfinansējumu, portālā Manabalss.lv izvietota arī iniciatīva Atdodiet manu bērnudārzu.

Satiksmes jomai nākamā gada budžets ir ar pieaugumu, tomēr nepietiekamu. Latvijas ceļu būvētāji norāda, ka naudas nepietiks ne tiltu, ne vietējo ceļu remontam.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Portfeļa ceļš uz Saeimu lasiet trešdienas, 30.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas