Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

precizēta - AT negroza 18 gadu cietumsodu par Valdemārpilī izdarīto grūtnieces un viņas pusaugu meitas slepkavību

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta 14.decembrī nolēma piespriest mūža ieslodzījumu par Valdemārpilī izdarīto grūtnieces un viņas pusaugu meitas slepkavību apsūdzētajam Jurim Švāģerim.

Kā ziņots, pirmās instances tiesa Švāģerim bija piemērojusi 18 gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem. Kā aģentūra LETA uzzināja AT Komunikācijas nodaļā, izskatot lietu apelācijas kārtībā, pirmās instances tiesas spriedums grozīts vienīgi daļā par apsūdzētajam piemērojamo sodu. Tagad viņam noteikts ieslodzījums uz mūžu ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Pilns AT Krimināllietu tiesu palātas 14.decembra nolēmuma teksts būs pieejams no 29.decembra, bet pēc tam to būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Kā ziņots, izskatot krimināllietu pirmajā tiesu instancē, Kurzemes apgabaltiesa Švāģerim piesprieda 18 gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem, taču vēlāk šo spriedumu pārsūdzēja Kurzemes tiesu apgabala prokuratūra, un lieta nonāca AT.

Kurzemes apgabaltiesa apmierināja arī nogalinātās sievietes māsas civilprasību par morālo kompensāciju un nolēma viņai par labu no Švāģera piedzīt 4200 latus.

Tiesu debatēs Kurzemes tiesas apgabala prokurore Aivita Kārkliņa prasīja Švāģeri sodīt ar mūža ieslodzījumu.

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību pērn janvāra beigās Talsu rajona Valdemārpilī Švāģeris nodūra savu 1969.gadā dzimušo dzīvesbiedri Baibu un viņas 1991.gadā dzimušo meitu Martu, bet pats mēģināja izdarīt pašnāvību, iešaujot sev galvā ar nelegāli glabātu ieroci. Kā iespējamais šādas rīcības iemesls tiek pieļautas ieilgušās nesaskaņas ģimenē.

Apsūdzībā norādīts, ka vīrietis savu dzīvesbiedri nogalinājis, apzinoties, ka viņa ir grūtniece. Tiesā nogalinātās sievietes radi stāstīja, ka Juris jau iepriekš izteicis Baibai draudus, kā arī fiziski viņu ietekmējis.

Neilgi pirms traģēdijas Baiba vērsusies policijā, sūdzoties par Jura izteiktajiem draudiem viņu nogalināt. Policija kriminālprocesu nesāka.

Apsūdzētā advokāte pieprasīja Kurzemes apgabaltiesai veikt viņas klientam tiesu psihiatrisko ekspertīzi, bet cietušie ekspertīzei nepiekrita, jo uzskatīja, ka Švāģeris labi apzinājies, ko dara, un noziegumam gatavojies apzināti jau ilgu laiku iepriekš.

Švāģeris tiesā atzina savu vainu grūtnieces un viņas nepilngadīgās meitas nogalināšanā.

Pirmās instances tiesas sēdes dalībnieki apsūdzēto varēja skatīt tikai monitora ekrānā cietuma slimnīcā Olainē, jo tiesas process notika videokonferences formātā. Tā kā apsūdzētais pēc slepkavības iešāva sev galvā, mēģinot izdarīt pašnāvību, viņam bija veselības problēmas un uz tiesu ārsti viņu aizliedza konvojēt.

Prokuratūra 42 gadus vecajam Švāģerim bija uzrādījusi apsūdzību par slepkavību atbildību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Par šādu noziegumu draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

Švāģeris tika apsūdzēts arī par neatļautu šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.


(14.decembra ziņā tiesa precizē informāciju par sprieduma būtību. Neprecizitāte radusies, tiesas darbiniekam ievadot datus Tiesu informatīvajā sistēmā.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas