Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Prezidents demonstrē varu; Vienotība nepadosies

Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc pirmā konsultāciju raunda ar Saeimā pārstāvētajām partijām trešdien paziņoja, ka nevirzīs nevienu "no pirmajās sarunās minētajiem premjera kandidātiem un turpinās politiskās konsultācijas jaunnedēļ". Tas nozīmē, ka Valsts prezidents pēc būtības ir noraidījis visus Vienotības nominētos premjera kandidātus. Vienotība nav gatava padoties un konsultācijās ar partneriem cer tomēr panākt atbalstu kādam no nosauktajiem premjera kandidātiem, kas varētu būt aizsardzības ministrs Artis Pabriks, jo viņš jau strādā valdībā, sacīja frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Vienotība nav no Valsts prezidenta sadzirdējusi argumentus, kāpēc valdības veidošanu nevarētu uzticēt Pabrikam, kurš ir bijis arī ārlietu ministrs un kuram ir liela politiskā un arī valdības darba pieredze, kā arī laba izglītība. Jau tagad viņam ir 39 deputātu balsis no Vienotības, Reformu partijas un neatkarīgo deputātu grupas. Iebildumi nav izskanējuši arī no Visu Latvijai!-TB/LNNK, kurai ir vēl 13 deputātu.

Valsts prezidents ir mudinājis raudzīties pēc spēcīgāka kandidāta. Tāda Vienotībā varētu būt Saeimas priekšsēdētāja un partijas vadītāja Solvita Āboltiņa, taču viņai ir liela parlamentārā, nevis valdības darba pieredze. Vairāki Vienotības biedri te saskata mēģinājumu vājināt Vienotību kā politisko konkurentu, jo Āboltiņai atšķirībā no Pabrika būtu vajadzīgs laiks, lai iestrādātos valdībā, viņa tad arī nevarētu priekšvēlēšanu gadā veltīt tik daudz laika partijas priekšsēdētājas pienākumiem. Tāpat neesot mērķtiecīgi īsi pirms Saeimas pilnvaru beigām mainīt parlamenta vadību.

Trešdien notika arī Vienotības sarunas ar Zaļo un Zemnieku savienību, kura konceptuāli piekrīt dalībai Vienotības veidotā valdībā, bet vēlas sagaidīt, kad Valsts prezidents nominēs premjera kandidātu, ar kuru esot jāpārrunā daudzi jautājumi, skaidroja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš piebilda, ka vēlas, lai Vienotība būtu ZZS stratēģiskais partneris uz ilgāku laiku, kam premjers Valdis Dombrovskis neiebilda. Kamēr notiks valdības veidošana, kas nav ierobežota laikā, Dombrovska valdība turpinās strādāt. Taču, ja kaut kādu iemeslu dēļ tā vairs neveiktu savus pienākumus, Saeimai ir iespēja "par Ministru kabineta locekļiem iecelt personas, kurām uzdota šo amatu pagaidu pildīšana", norādīja Zaķis, atsaucoties uz Ministru kabineta iekārtas likuma 21. pantu.

Visu Ināras Egles rakstu "Vienotība vēl nepadosies" lasiet ceturtdienas, 5.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas