Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Prioritāte - pretgaisa aizsardzība

Pretgaisa aizsardzības spēku nostiprināšanai ir jākļūst par vienu no prioritātēm, kurai būtu vēlams paredzēt papildu finansējumu jeb "sēklas naudu" jau šā gada budžetā, žurnālistiem otrdien pēc Aizsardzības un iekšlietu komisijas slēgtās sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība), trešdien raksta laikraksts Diena.

Krīze Ukrainā un Krievijas spēka demonstrējumi arī pie mūsu valsts robežas atklāj riska faktorus, kas liekot domāt par pretgaisa spēku modernizāciju. To, ka tā ir viena no Latvijas aizsardzības attīstības plānu prioritātēm, Dienai apstiprināja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Lai varētu uzlabot drošības situāciju Latvijā, garantijas par finansējuma palielināšanu aizsardzības spēkiem no valsts augstākajām amatpersonām sagaida Saeimas deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), kurš šajās dienās Vašingtonā piedalās Nacionālās drošības forumā. "Krievija ir zaudējusi kaimiņu uzticību un nekautrēsies izmantot militāru spēku," Dienai telefonintervijā sacīja Pabriks, pēc kura domām, Baltijas valstīm būtu jālūdz lielāka NATO klātbūtne Baltijas reģionā, kā arī jāaicina palielināt patruļlidmašīnu skaitu Baltijas gaisa telpas aizsardzībai. Bijušais aizsardzības ministrs uzsvēra, ka būtiska nozīme ir arī tam, ka Briselē notiek konsultācijas saskaņā ar NATO līguma 4. pantu, kas paredz apspriest jautājumus, kuri ietekmē alianses dalībvalstu teritoriālo nedalāmību un drošību.

Diena.lv jau vēstīja, ka pēc valdības sēdes premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) žurnālistiem sacīja, ka papildus ir nepieciešami 10 miljoni eiro, lai palielinātu aizsardzībai paredzēto finansējumu no 0,91% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šogad līdz 0,92% nākamgad. Valdības veidošanas laikā koalīcija vienojās šā gada budžetā neveikt grozījumus. Aizsardzības ministrs Vējonis budžeta pieņemšanas brīdī vēl bija opozīcijā un par to nav balsojis, taču viņam nav pieņemama vidēja termiņa trīs gadu budžetā redzamā lejupejošā tendence, kas nosaka, ka nākamgad finansējums aizsardzībai samazinās jau līdz 0,87% no IKP. "Mums ir jāpanāk, lai šī līkne būtu augšupejoša," sacīja Vējonis.

Plašāk lasiet Ināras Egles rakstā Prioritāte - pretgaisa aizsardzība trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 4.-5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas