Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Probācijas dienests neprognozē būtisku bijušo ieslodzīto skaita palielināšanos pēc 1.aprīļa

Ir sacelta nepamatota ažiotāža par ieslodzīto skaita palielināšanos, kas šogad varētu atgriezties sabiedrībā;- no ieslodzījuma vietām katru gadu tiek atbrīvoti ap 2000 cilvēku, šogad pēc 1.aprīļa to skaits nepalielināsies, - intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts probācijas dienesta (VPD) vadītājs Aleksandrs Dementjevs.

Jau ziņots, ka 1.aprīlī stāsies spēkā Krimināllikuma (KL) grozījumi, kuru mērķis ir samazināt cietumsodu apmēru vidēji no sešiem gadiem uz aptuveni četriem. Uz slepkavām un izvarotājiem izmaiņas neattiecas, tās galvenokārt skar mantiskos noziegumus, kas veido aptuveni 60%.

Dementjevs sacīja, ka pēc 1.aprīļa katrā reģionā saistībā ar šiem KL grozījumiem pirms termiņa tiks atbrīvots viens divi cilvēki, vairāk varētu būt vienīgi Rīgā.

VPD jau ir apzinājis visas tās personas, uz kurām ieslodzījumā varētu attiekties šie KL grozījumi - soda mīkstināšana vai atcelšana, ar tiesu ir saskaņoti lietu pārskatīšanas laiki. Lietas pārskatīšana notiek pēc VPD sagatavotas dokumentācijas, ko tas iesniedz tiesai, un tiesa lemj par soda izmaiņām, skaidroja Dementjevs.

Galīgo KL grozījumu efektu sabiedrība varēs novērtēt pēc pieciem sešiem gadiem, nevis uzreiz jau šogad.

Dementjevs minēja ārvalstu pētījumu rezultātus, kas liecina, ka cilvēks apzinās un saprot savu nodarījumu 55 dienās, līdz ar to pamatots ir jautājums, kāpēc viņš būtu ieslodzījumā jātur krietni ilgāku laiku, apzinoties, ka "cietums cilvēku nelabo". Latvijā vidējais ieslodzījuma termiņš ir seši gadi, Eiropā - divi, Norvēģijā - divi mēneši.

VPD darbinieki esot gatavi darbam ar bijušajiem ieslodzītajiem, - no 1.janvāra dienests atsācis darbu pilnā apjomā, darbinieki saņem atalgojumu par 40 stundu darba laiku, ir sociālās garantijas - dzīvība apdrošināšana, no šī gada arī veselības apdrošināšana, kā arī piemaksas par bīstamu darbu. VPD gan plāno vērsties valdībā ar lūgumu palielināt šīs piemaksas.

Dementjevs sacīja, ka bijušajiem ieslodzītajiem atgriešanos sabiedrībā kavē informācijas trūkums par darba iestādēm, atbildīgajām institūcijām darbā ar viņiem. "Pašlaik formāli to dara pašvaldības, taču attieksme pret bijušajiem ieslodzītajiem līdzīgi kā lielai daļai sabiedrības, saprotamu iemeslu dēļ, ir negatīva, lai gan iedzīvotāji atbalsta dažādu palīdzības veidu nodrošināšanu šiem cilvēkiem, lai palīdzētu viņiem ātrāk atgriezties sabiedrībā," sacīja dienesta vadītājs.

Galvenā problēma, kas traucē bijušajiem ieslodzītajiem atrast darbu, ir zemais izglītības līmenis, turklāt 70% ieslodzīto ir atkarīgie - narkomāni, alkoholiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas