Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Prokuratūra: Līdz spriedumam Lemberga lietā vēl vismaz gads

Tiesas prāvā Ventspils mēram Aivaram Lembergam nelabvēlīgas liecības sniegusi viņa kādreizējā advokāta Ginta Laiviņa-Laivenieka dzīvesbiedre. No notāres liecībām izriet, ka vismaz vienu reizi A.Lembergs pats ieradies kārtot sev slēpti piederošas firmas lietas, par ko saglabājies ieraksts attiecīgajos dokumentos, ziņo Latvijas Radio.

A.Lemberga krimināllietā vēl jānopratina aptuveni 60 liecinieki. Prokuratūra lēš, ka līdz spriedumam būs jāgaida vēl gads vai divi.

Viens vai divi liecinieki dienā - tāds ir nopratināmo iztaujāšanas ātrums krimināllietā pret Ventspils mēru A.Lembergu. Lietu uz tiesu nosūtīja pirms četriem gadiem un sagaidāms, ka vismaz vēl pāris gadus tiesvedība ilgs.

Liecinieki ir gan sabiedrībā zināmi, gan plašākai publikai neko neizsakoši cilvēki. Vairākas personas apsūdzības uzturētāji aicinājuši izteikties par A.Lemberga vadības stilu, ietekmi Ventspils tranzīta biznesā un uz politiskajiem procesiem valstī, vēsta radio.

Ekspremjeru Andra Šķēles un Aigara Kalvīša birojos savulaik strādājošais Jurģis Liepnieks sacīja, ka nezina nevienu gadījumu, kad A.Lembergs būtu izmantojis savu varu, lai apzagtu valsti. Taču savās pirmstiesas liecībās J.Liepnieks klāstījis, ka jau Māra Gaiļa valdības laikā 90.gadu sākumā A.Lembergam izdevies pārliecināt tobrīd valdošo partiju Latvijas ceļš par savu skatījumu, kā jānotiek Ventspils tranzīta uzņēmumu privatizācijai.

Kā šī ietekme panākta, J.Liepnieks nemāt teikt, bet par A.Lemberga varu liecinot tas, ka 15 gadus viņa vadītā Ventspils dome saņēmusi neproporcionāli lielas investīcijas no valsts budžeta, salīdzinot ar citām pašvaldībām.

Daudz spilgtāks savos izteikumos, stāstot par A.Lemberga noteicošo lomu naftas tranzīta biznesā, Ventspils naftas privatizācijā un iespējamajā politiķu piekukuļošanā bija miljonārs Vladimirs Komogorcevs. Par A.Lemberga attiecībām ar tobrīd vēl neprivatizētās Ventspils naftas valdi viņš pauž pietiek.com audioierakstā: "Attiecības bija kā starp dresētāju un tīģeri krātiņā. Viņš kā pamāja, tā viņi apsēdās un pacēla ķepiņas. Iedeva gabaliņu gaļas - viņi aprija, neiedeva - palika badā. Viņi viņu bučoja visās vietās, tā viņš arī staigāja viss sabučots."

Apsūdzības pret Ventspils mēru par kukuļņemšanu lielos apmēros, noziedzīgi iegūtas naudas un mantas legalizēšanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem balsta A.Lemberga kādreizējo sabiedroto, tagad - opozicionāru - liecības par 10 un pat vairāk gadus seniem notikumiem.

Lai būtu lietas kursā par izmeklēšanas gaitu, A.Lembergs 2005.gadā mēģināja paglābt no amata zaudēšanas savu informatoru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā Ilmāru Bodi. A.Lembergs uz sarunu automašīnā pie sava Puzes īpašuma vārtiem bija aicinājis toreizējo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu, par ko pēdējais šonedēļ bija uzaicināts sniegt liecības tiesā.

A.Lembergs pirms tiesas sēdes apgalvoja, ka bijušajam KNAB šefam, pašreizējam Saeimas deputātam no Vienotības, nav nekāda saistība ar politiķim izvirzītajām apsūdzībām. Noklausoties tiesas sēdē A.Loskutova veikto sarunas audio ierakstu, kurā bija skaidri dzirdams, ka KNAB darbinieks A.Lembergam vajadzīgs, lai būtu lietas kursā ko ģenerālprokurors Jānis Maizītis un prokuratūra dara, jautrais noskaņojums A.Lemberga sejā bija pagaisis un viņš apvainoja A.Loskutovu melos, kad tas nespēja precīzi atcerēties, kad šī saruna notikusi. Izvaicājot A.Loskutovu, A.Lembergs atkal atgriezās pie stipendiātu tēmas, neko līdz galam skaidri tā arī nepasakot.

A.Lemberga iespējami pastrādāto noziegumu saraksts izklāstīts uz aptuveni 150 lappusēm un savāktie pierādījumi apkopoti 200 sējumos. Pirmās apsūdzības epizodes datētas ar 90. gadu sākumu, kad A.Lembergs, būdams valsts amatpersona, vairākkārt izspieda kukuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas