Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Protests - atsacīšanās no apbalvojuma

Šis ir mans vienīgais valsts dotais ierocis, ar kuru varu vērsties pret to tautvaldības daļu, kas pēdējo 20 gadu laikā ievedusi mūs tādā postā, saka lēdmanietis Tālis Sala, vietējā sabiedrībā visnotaļ cienīts vīrs. Šis «ierocis» ir 2009. gadā par izcilu tēvijas mīlestību un nopelniem tautas gara attīstīšanā saņemtais Atzinības krusts, no kura viņš nolēmis atteikties, paužot protestu pret savtīgumu, korupciju, prettiesiskumu un amoralitāti, kas valda Saeimā un valdībā.

Amatniecības kameras diplomēts meistars, kurš Lēdmanē uzbūvējis Latvijā pirmo guļbūves dievnamu, pēc kā arī tika izvirzīts apbalvojuma saņemšanai, uzsver, ka ar šo savu soli nevēlas aizvainot ne tos, kuri viņu apbalvojumam pieteikuši, ne arī tos, kuri viņam to piešķīruši un pasnieguši. Viņš vēlas apliecināt savu nostāju pret valstī notiekošo un solidarizēties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kurš rosinājis Saeimas atlaišanu. Būvuzņēmējs, zemnieku saimniecības Saliņas saimnieks stāsta, ka arvien bijis godprātīgs pilsonis, piedalījies visās vēlēšanās, taču pats nekad nav kandidējis ne pašvaldības, ne arī Saeimas vēlēšanās. Un arī tagad to negrasās darīt, lai gan viņam esot skaidrs redzējums, kā vajadzētu būt. «Uzskatu, ka ikvienam no mums godprātīgi jādara tas darbs, kas vislabāk padodas, un, lai paveiktu kaut ko labu, nav jābūt partijā,» saka lēdmanietis. Par savu valsts nākotnes redzējumu piecu bērnu ģimenes galva runā pārliecinoši un ar lielu aizrautību. Ar tādu pašu pārliecību viņš ir gatavs piedalīties 23. jūlija referendumā par Saeimas atlaišanu un Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ja tādas būs. «Mums jāievēl tāda Saeima, kura spētu sasaukt Satversmes sapulci un pieņemt jaunu Satversmi. Mainīt vēlēšanu likumu, lai, mainoties personām, nemainītos pati sistēma,» saka lēdmanietis. Viņš ir pārliecināts, ka Latvijā ir cilvēki, kas spētu izmainīt valsts nākotni, tikai viņi ir jāmeklē, un pirmām kārtām jāuzrunā pašreizējie augstskolu studenti. Viņi varētu pamazām sākt izstrādāt jaunu Satversmi, vēlāk pieslēdzot juristus un citus speciālistus. «Tikai ne tos, kuri šodien grozās ap Šķēli, Lembergu, Grūtupa kantori,» skarbs ir T. Sala.

Solīto labklājību Sala salīdzina ar rāceni krievu pasakā, no kura visi grib baroties, bet, lai to izaudzētu un izrautu, jāiegulda darbs, visiem jābūt vienotiem, atsakoties no egoisma, personīgajiem aizvainojumiem un interesēm. «Pasakā pelīte pieķērās savam niknākajam ienaidniekam kaķim, lai palīdzētu to rāceni izraut. Tā arī mums jāķeras visiem kopā,» saka Atzinības krusta kavalieris.

Viņš nav pirmais, kas publiski paziņojis par atteikšanos no valsts apbalvojuma, paužot attieksmi pret valstī notiekošo. Piemēram, režisors Alvis Hermanis neieradās uz apbalvošanas ceremoniju, jo nevēlējās ordeni saņemt no Valda Zatlera rokām, tomēr pret pašu apbalvojumu viņam iebildumu nebija. Atteikšanos no apbalvojuma pauduši vēl virkne sabiedrībā pazīstamu cilvēku, lai gan atbilstoši likumdošanai kopš 2004. gada no tā atteikušies tikai divi - Satversmes aizsardzības biroja piektās pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Gundars Zaļkalns un sabiedriskais un kultūras darbinieks Vigo Rauda. Ordeņu kapitula sekretāre Maira Sudrabiņa ziņo - tikai tad, kad cilvēks kapitulā iesniedzis oficiālu iesniegumu par atteikšanos no apbalvojuma un atdevis atpakaļ apbalvojumu ar visu tam piederošo, un kapituls pieņēmis lēmumu par tā atņemšanu, var uzskatīt, ka apbalvotais no tā atteicies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas