Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Puķīte: Uzlabojot apstākļus cietumos, var izmainīt arī noziedzības stāvokli valstī

Latvijā plāno samazināt ar cietumsodiem sodāmo personu skaitu. Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte ceturtdien _Latvijas Avīzei _atzina, ka viņš arī vēlētos, lai Latvijā beidzot sāktu celt jaunus cietumus, jo, uzlabojot dzīves apstākļus cietumos, ieslodzītos varētu motivēt atgriezties normālā sabiedriskajā dzīvē.

V.Puķīte intervijā atzina, ka piecu gadu laikā, kamēr viņš strādā šajā amatā, ieslodzīto skaits nav būtiski mainījies. Patlaban kopējais skaits ir sešarpus tūkstoši – gan ieslodzītie, gan apcietinātās personas. Apcietinātās personas šobrīd ir 1995. "Divos lielākajos cietumos – Rīgas Centrālcietumā un Daugavgrīvas cietumā – ieslodzīto skaits ir ļoti liels, gandrīz puse no visiem ieslodzītajiem. Centrālcietumā tie ir 1449 un Daugavgrīvas cietumā – 1144 ieslodzītie," sacīja IeVP pārstāvis.

Viņš avīzei skaidroja, ka viņi kopā ar Tieslietu ministriju un Iekšlietu ministriju ir pārskatījuši sodu politiku, "kā iespaidā daudzi noziegumi, par kuriem paredzēts diezgan nozīmīgs sods ieslodzījuma vietā, tiek dekriminalizēti, piemēram, ieslodzījums uz diviem trim gadiem ir aizstāts ar 30 dienu arestu".

Uz jautājumu, kādus cilvēkus "būtu jātur cietumā", V.Puķīte sacīja, ka "tos, kuri ir bīstami sabiedrībai, kuru darbības izraisījušas sabiedrības bailes, sabiedrības nosodījumu" - pedofilus, seksuālos varmākas, slepkavas, dažādus citus noziedzniekus, kuru darbības tiešām apdraudējušas sabiedrības drošību. Viņš arī piebilda, ka tā ir trešdaļa no patlaban ieslodzījumā esošajiem. V.Puķīte norādīja, ka aptuveni puse iesnodzīto ir narkotiku lietotāji, kurus būtu jāarstē.

"2011. gadā mēs kopumā esam izņēmuši vairāk par kilogramu tīrās narkotiskās vielas, kas ieslodzījuma vietās iekļuvušas visdažādākajos veidos. Citreiz tās pienes apmeklētāji, citreiz mēģina iemest ar kaķenēm, narkotikas piestiprinot pie bultām. Mēs ļoti nopietni strādājam, lai to apkarotu, jo tad, ja narkotikas iekļūst ieslodzījuma vietās, tās var radīt haosu, lielu sacelšanos," stāstīja V.Puķīte.

Viņš intervijā arī norādīja, ka, viņaprāt, uzlabojot apstākļus cietumos, var izmainīt noziedzības stāvokli valstī, kā tas izdarīts Igaunijā. "Pašreiz pie mums ieslodzītie atrodas telpās 10, 50, 60, 70 cilvēku lielās grupās. Viņi, protams, nerunā par mākslu vai kādiem mūsu resocializācijas jautājumiem, ar kuriem mēs viņus nodarbinām. Aizejot uz savām kamerām, viņi runā par tiem noziegumiem, ko viņi kādreiz ir darījuši vai arī domā atkal darīt. Šādi komunicējot savā starpā, pastāv iespējas izveidot brālības, noziedzīgas struktūras un veikt ''apmācības procesu''. Visus mūsu resocializācijas pasākumus pa nakti viņi pilnīgi izmet no galvas," sacīja V.Puķītis.

Tomēr vienlaikus viņš skaidroja, ka divos jaunajos cietumos Igaunijā ieslodzītie kamerās atrodas pa divi. "Viņu starpā, protams, var sākties sarunas par turpmākajiem noziedzīgajiem ceļiem, tomēr ir radīti tādi apstākļi, lai ieslodzītais, kurš nevēlas laboties, neiespaidotu citus desmit ieslodzītos, kuri ir vēlējušies laboties, atgriezties dzīvē kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi. Jaunajās ieslodzījuma vietās viņi vairāk lasa, vairāk gatavojas eksāmeniem, lai iegūtu jaunu profesiju," atzina V.Puķīte.

Viņš norādīja, ka līdzīgi strādā arī Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē, kas "kļuvusi par paraugcietumu". "Pēdējais, kas ir jāsakārto, ir skola, kurā mācās nepilngadīgie audzēkņi. Tad varēsim parādīt, kā ir jāizskatās ārzemju standartam. Šo iestādi esam uztaisījuši identisku kā Norvēģijā. Vienīgi Norvēģijā darbinieku skaits ir viens uz vienu ieslodzīto. Ikdienā ar viņiem nodarbojas vairāki psihologi, sociālie darbinieki, skolotāji, resocializācijas darbinieki un uzraudzības darbinieki," teica V.Puķīte.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas