Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

PVD aicina medniekus nodot nomedītās lapsas trakumsērgas kontrolei

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no 6.oktobra līdz 23.decembrim pieņems mednieku nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai, lai pārliecinātos par pavasarī veiktās meža zvēru trakumsērgas orālās vakcinācijas efektivitāti, portālu Diena.lv informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Mēneša laikā plānots pieņemt un izmeklēt 2 500 dzīvniekus.

Mednieku kolektīviem nomedītos dzīvniekus jāpiegādā sava reģiona PVD pārvaldē. Par katru nomedīto paraugam derīgo dzīvnieku mednieks saņems 7 latus.

Papildus informācija par formalitātēm, apjomu un apmaksas kārtību ir pieejama PVD pārvaldēs visā Latvijā.

Vakcinācijas efektivitātes kontrole notiek divas reizes gadā. Šogad, laikā no 4.jūlija līdz 5.augustam no plānotajiem 200 dzīvniekiem izmeklēšanai iesniegti tikai 59, tāpēc tagad, rudens un ziemas sezonā, dienests aicināja medniekus būt īpaši atsaucīgiem.

PVD atgādināja, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi.

Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Ja 2005. gadā tika konstatēts 421 dzīvnieku saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2010. gadā tie bijuši 16, bet 2011. gada 9 mēnešos trakumsērgas gadījumi nav konstatēti.

Lai pilnīgi apkarotu trakumsērgu, meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu jāveic vēl 2 gadus pēc pēdējā trakumsērgas gadījumā valstī.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

Savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas