Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

PVD: Joprojām pastāv arī nelegālais veterināro zāļu tirgus

Vienotā veterināro zāļu uzraudzības sistēma ir veiksmīga – par to liecina gan viegli koordinējamā zāļu uzraudzība no novērtēšanas un reģistrācijas brīža līdz uzraudzībai zāļu lieltirgotavās un dzīvnieku novietnēs, kā arī joprojām pieaugošais veterināro zāļu apgrozījums, kas līdzīgi kā pērn, audzis arī šogad, 2012. gada pirmajā pusgadā sasniedzot 3,08 miljonus latu, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centra apkopotā informācija.

Salīdzinājumam – 2009. gada 1. pusgadā tas bija 2,41 miljons latu, 2010. gada 1. pusgadā 2,39 miljoni, bet 2011. gada 1. pusgadā 2,92 miljoni latu.

Tomēr, neraugoties uz apgrozījuma pieaugumu, PVD nākas secināt, ka joprojām pastāv arī nelegālais veterināro zāļu tirgus. PVD ir konstatējis vairākus gadījumus, kad notiek neatļauta veterināro zāļu pārdošana internetā, bet sadarbībā ar policiju atklāta nereģistrētu veterināro zāļu pārvietošana starp Baltijas valstīm.

Lai tirgotos ar veterinārajām zālēm, to izplatītājam ir jābūt licencei veterināro zāļu izplatīšanai, veterinārajām zālēm ir jābūt reģistrētām un lielākā daļa veterināro zāļu ir recepšu zāles, kas nozīmē, ka tās drīkst pārdot tikai pēc receptes uzrādīšanas. Privātpersonas, kuras ar interneta sludinājumu portālu starpniecību tirgo veterinārās zāles, lielākoties neatbilst nevienam no iepriekš minētajiem kritērijiem. Tas nozīmē, ka šāda personu rīcība ir nelikumīga un sodāma.

Lai gan ar šādu zāļu pārdošanu cīnīties ir sarežģīti un laikietilpīgi, jo interneta vietnes var būt reģistrētas tiklab Latvijā, kā ārvalstīs un sludinājumu ievietotāji ir anonīmas privātpersonas, PVD, veicot interneta sludinājumu portālu monitoringu, divus nelegālo zāļu izplatītājus ir izdevies arī pieķert un administratīvi sodīt, piemērojot 200 latu naudassodu.

PVD atgādina, ka par šāda rakstura pārkāpumiem var piemērot naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām — no piecsimt līdz trīstūkstoš latiem, konfiscējot administratīvā pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

PVD ir informējis vienu no populārākajiem Latvijas interneta sludinājumu portāliem, ka saskaņā ar Farmācijas likuma 25. pantu, veterināro zāļu izgatavošana, ražošana un izplatīšana Latvijā ir atļauta tikai tad, ja ir saņemta speciāla atļauja (licence) attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam un aicinājis tā īpašniekus rūpīgāk kontrolēt sludinājumu vietnes saturu, nepieļaujot tādu sludinājumu publicēšanu, kuros tiek piedāvāties iegādāties veterinārās zāles. Pagaidām atbilde no portāla īpašnieka nav saņemta un portāla monitorings liecina, ka arī veterinārās zāles tajā joprojām ir nopērkamas.

Ja tuvākā mēneša laikā PVD nesaņems atbildi no sludinājumu portāla īpašnieka par plānoto rīcību nelikumību novēršanai, PVD par konstatēto informēs tiesībsargājošās iestādes.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus veterinārās zāles iegādāties tikai pēc konsultācijas ar veterinārārstu, licencētā tirdzniecības vietā – aptiekā vai veterinārajā aptiekā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas