Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

PVD nepārbaudīs keramiķu traukus gadatirgos un darbnīcās

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uz amatnieku gadatirgiem vai darbnīcām nesūtīs savus inspektorus un nepārbaudīs keramikas trauku ražotāju izstrādājumus, portālu Diena.lv informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

PVD nekontrolē individuālus darījumus – ja keramikas izstrādājums tiek pārdots privātpersonai, taču arī šādā gadījumā izstrādājumam ir jāatbilst normatīvo aktu prasībām.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem PVD atgādina, ka vienmēr, iegādājoties traukus, kuros tiks gatavoti un pasniegti ēdieni, to izplatītājam vai ražotājam ir jāpieprasa dokumenti, kas apliecina, ka traukos esošās vielas neapdraudēs patērētāju veselību.

Uzņēmumiem, kuri ražo vai piegādā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem keramikas traukus, ir jābūt atbilstības deklarācijai, kas apliecina keramikas izstrādājuma atbilstību noteiktām nekaitīguma prasībām. Proti, svina un kadmija migrācijas daudzums keramikas traukos nedrīkst pārsniegt pieļaujamo, pretējā gadījumā tiek apdraudēta cilvēku veselība, var rasties izmaiņas pārtikas produktu sastāvā un mainīties ēdiena organoleptiskās īpašības.

Atbilstības deklarāciju ir jāuzrāda keramikas trauku ražotājam vai pārdevējam, pirms tam veicot izstrādājuma laboratoriskos izmeklējumus, nosakot svina un kadmija klātbūtni un migrācijas līmeni. Atbilstības deklarācijai jābūt katram trauku veidam (piemēram, šķīvim, podiņam, krūzei), bet ne katrai produkcijas partijai. Jauni laboratoriskie izmeklējumi jāveic un deklarācija jāatjauno tikai gadījumā, ja notiek izmaiņas trauku ražošanā, kas var radīt svina un kadmija migrācijas pārmaiņas.

Jau ziņots, ka sabiedrībā diskusijas izraisījis gadījums, kad PVD pārbaudēs Liepājas ēdināšanas uzņēmumos noformējis protokolus par ēdiena Liepājas menciņi māla traukiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas