Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raidījums: PNB Bankas kreditori var neatgūt līdz pat 200 miljoniem eiro

Par maksātnespējīgu atzītās PNB bankas kreditori, kuru vidū ar miljoniem eiro noguldījumiem ir arī vairākas pašvaldības, varētu neatgūt visu naudu. Pastāv risks, ka neatgūstamā summa var sasniegt pat 200 miljonus eiro, šovakar vēsta LNT Ziņas.

Maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš PNB Bankā darbojas jau mēnesi un  pirmie secinājumi par bankas finansēm nav spīdoši - visticamāk, daļai noguldītāju savu naudu nāksies zaudēt.

Summas var būt mērāmas miljonos un pastāv risks, ka tās varētu sasniegt pat 200 miljonus eiro, Krastiņš atzina LNT Ziņām. Šādām bažām pamatu rada Eiropas Centrālās Bankas (ECB) vērtējums par PNB Bankas aktīvu vērtību - summu, par kādu aktīvus šodien varētu raiti realizēt.

ECB vērtējums krasi atšķiras no bankas vadības iepriekš uzrādītajiem aptuveni 550 miljoniem eiro. Ne velti akcionāriem tika prasīts ieguldīt 146 miljonus eiro, lai varētu nosegt visus kreditorus prasījumus, norāda Krastiņš. 

"Problemātiskākie ir tieši aktīvi, kas ir ārpus Latvijas, kā arī kredīti, kas ir ārpus Latvijas. Galvenā problēma ir tāda, ka kredītu nodrošinājumi ir pārvērtēti un nepietiekami," skaidro Krastiņš. Viņš kā piemēru minēja situāciju, ka kāds aktīvs vērtēts kā biznesa aktīvs, kas jau rada naudas plūsmu, taču konkrētajā brīdī kredīta nodrošinājums nebūt vēl nav attīstīts tādā stadijā, lai ģenerētu naudu. Uz jautājumu, vai "caurums" varētu būt 100 vai 200 miljoni eiro, administrators atzina: "Neizslēdzu šādu iespēju, jā." 

Lielākais PNB Bankas kreditors ar aptuveni 279 miljoniem eiro būs Noguldījumu garantiju fonds, no kura līdzekļiem tiek izmaksāti garantētie noguldījumi. Vēl aptuveni 140 miljonu eiro apmērā prasības ir lielajiem noguldītājiem, kuru vidū ir vairākas pašvaldības. Bankas bilancē atspoguļotā aktīvu vērtība, tai skaitā viesnīcas un komercīpašumi Krievijā, nebūt vēl nenozīmē, ka attiecīga būs arī darījuma cena un arī atgūtā summa – tā var būt gan lielāka, gana mazāka, lai gan parasti maksātnespējas procesi paģēr aktīvu ātru realizāciju, tātad arī zemākas cenas, norāda Krastiņš.

PNB Bankas darbība tika apturēta augusta vidū. ECB nolēma atzīt banku par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās.

 

Top komentāri

bitkoins
b
Vai man dieniņ
prokurors Vioriks
p
A man pie vienas vietas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas