Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Raidījums: Netālu no Latvijas robežas ir divas modernas Krievijas karabāzes

Kamēr Latvijas politiķi konkrēti neatklāj, kur meklēs papildu līdzekļus aizsardzības budžetam, Krievija turpina attīstīt savas militāras spējas Baltijas reģionā, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Tiešā Latvijas robežas tuvumā atrodas gan Krievijas helikopteru bāze Ostrovā, kur tiek veidota bāze ar pasaulē modernākajiem kaujas helikopteriem, kuruas Latvijas radari patlaban nevarētu pamanīt, gan Pleskavas militārā bāze.

Pleskavas karabāze atrodas apmēram sešdesmit kilometrus no Latvijas robežas. Tajā ir izvietota 76. gaisa desanta divīzija, kas ir elitāra armijas vienība ar vislielāko kaujas gatavību Baltijas reģionā un vislabāk ekipētā, ar visaugstāko kaujas gatavību Krievijā. Turklāt tā vēl nesen piedalījās militārās operācijās Krimā.

Pleskavas 76. gaisa desanta divīziju izveidoja vēl pirms Otrā pasaules kara. Kopš tā laika tā ir atradusies Pleskavas karabāzē. 2006. gadā desantu pārveidoja un noteica tam jaunu uzdevumu – ātri reaģēt uz reģionāliem konfliktiem. Kopējā Krievijas gaisa desanta karaspēkā ir līdz 40 000 karavīru. Bet Pleskavas gaisa treiciendesanta divīzijā varētu būt no trim līdz pieciem tūkstošiem.

"Pleskavas desatnieki ir ļoti labi apmācīti, viņi ir piedalījušies visos konfliktos, kādi ir bijuši modernās Krievijas vēsturē. Viņi pastiprināti tiek apbruņoti ar labāko tehniku. Viņi aktīvi iziet treniņus, piedalās apmācībās," atzīst rezerves kapteinis Mārtiņās Vērdiņš.

Salīdzinoši netālu no Pleskavas bāzes atrodas Ostravas militārā aviobāze. Tajā ir izvietoti ļoti moderni, ātri un dārgi kaujas helikopteri. Abas bāzes kopā veido spēcīgu kombināciju. "Ņemot vērā armijas aviācijas bāzi Ostravā 5 un Pleskavas desanta divīziju, tad šīs te divas vienības varētu strādāt, tieši viena otru atbalstot. Tātad kaujas helikopteri varētu būt tie, kas nodrošina aeromobīlo operāciju, kuru veic 76. divīzijas desantnieki," norāda Vērdiņš.

Pleskavas trieciendesanta divīzijas kontā ir 1991. gada 13. janvāra uzbrukums Viļņas televīzijas centram. Kaujas abos Čečenijas karos un Gruzijā. Vēl nesen desantnieki piedalījās arī operācijās Krimas pussalā. Notikumi Ukrainā uzskatāmi parāda kā darbojas kaimiņvalsts militārais aparāts. Ne jau militāro bāžu skaits uz zemes ir noteicošais. Tā ir spēja vajadzības gadījumā pārvietot armijas vienības no vienas Krievijas malas uz otru, norāda raidījums.

"Šodien pie tehniskajiem līdzekļiem kā mēs to redzam arī Krimas konfliktā, tu jau vari tās spēku vienības pārsviest no kaut kurienes citurienes. Un šajā gadījumā tas noteicošais jau varbūt nav tās sauszemes spēku vienības, cik svarīgais ir šis jūras spēku un gaisa spēku atbalsts, kas kontrolē īstenībā šo iespējamo operāciju vietu," komentē atvaļināts Nacionālo bruņoto spēku ģenerālis Gundars Ābols.

Raidījums arī atgādina, ka pirms sešiem gadiem Krievijas bruņotajos spēkos sākās plašas reformas, bet līdz 2020. gadam iecerēts modernizēt vismaz 70% no militārās tehnikas. Arī Igaunijas Starptautiskā aizsardzības studiju centra pētnieki paredz, ka šogad Krievija turpinās krasi palielināt izdevumus saviem bruņotajiem spēkiem. Sagaidāms, ka līdz šā gada beigām Baltkrievijas pilsētā Lidā netālu no Lietuvas izvietos 10 līdz 12 modernus Krievijas iznīcinātājus, bet pie Latvijas robežas - Ostrovas militārajā aviobāzē - līdz gada beigām atsūtīs tikpat daudz jaunus kaujas helikopterus, vēsta raidījums.

Top komentāri

citāts
c
Līdztekus cīņai pret visu krievisko groteski izskatās izteiktā latviešu angliskošana. Derdzas ES dienderu augstprātība, paziņojot: ja Latvijas iedzīvotāji grib vairāk uzzināt par savas valsts saistībām atsevišķās ES struktūrās, obligāts priekšnoteikums ir angļu valodas zināšanas. Taisnību sakot, varnešu pielīšana Rietumu varenajiem distancē krievu iedzīvotājus no Latvijas varas vairāk nekā vissīvākais latviešu nacionālisms. Marinas Lepēnas atbalsts Putinam un Krievijas sadarbība ar ES „pabērnu” Ungāriju liecina, ka Eiropas nacionālisti Kremlim nebūt nav nepieņemami. Skaidrs, ka nekāds Krievijas iebrukums Latvijā nav gaidāms. Visa šobrīd kurinātā histērija pret Krievzemi ir mesli ES un ASV kaklakungiem, kā arī lēta priekšvēlēšanu ažiotāža. Esmu simtprocentīgi pārliecināts: ja Latvijai patiešām draudētu Krievijas iebrukums, visi spiedzēji augstajos krēslos sen būtu aizjozuši uz ārzemēm. Es nevēlos savā tēvijā Krievijas karaspēku, taču, kamēr latvju tautu baida ar austrumzemes agresiju, Dievzemīti ir sagrābuši un izlaupa plēsonīgi aizgādņi no rietiem, kuriem ne par naga tiesu nerūp latviešu vēlme pašiem lemt savas valsts likteni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas