Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rakstnieki biedru naudas nav maksājuši, jo LRS uzskata par bezjēdzīgu organizāciju

Jau novembra sākumā kļuva zināms, ka Latvijas Rakstnieku savienība (LRS) no savām rindām izslēgusi vairākus pazīstamus literātus, kuri ilgāku laiku nav maksājuši biedra naudu. Izslēgtie rakstnieki portālam Diena.lv atzina, ka biedru naudas nav maksājuši, jo uzskatījuši LRS par bezjēdzīgu organizāciju, kas tā arī nav spējusi atbrīvoties no savas padomju laiku nastas.

"Ziniet, šodien tā vairs nav rakstnieku savienība, šobrīd tā ir atturībnieku vai dzīvnieku draugu biedrība, bet nekas vairāk. Drīzāk atturībnieku biedrība, jo drosme kaut ko pateikt, par kaut ko iestāties tiem cilvēkiem, kas šobrīd tur ir sastājušies, nav. Viņiem ir tikai drosme izslēgt rakstniekus par 30 grašiem," portālam Diena.lv atzina rakstniece Marina Kosteņecka, kura līdzīgi kā vairāki citi rakstnieki no LRS tika izslēgta par biedru naudas nemaksāšanu.

M.Kosteņecka skaidroja, ka biedru naudu pārstājusi maksāt 2005.gadā, kad rakstniecei bijusi apaļa jubileja, taču savienība aizmirsusi par rakstnieces godināšanu. "Es tomēr uzskatīju, ka rakstniece Kostaņcecka, ar visu to, ka man ir bijusi nelaime piedzimt par krievieti Latvijā, bet es tomēr esmu Latvijas rakstniece un es uzskatīju, ka 60 gadu jubilejā rakstnieku savienība man varēja vismaz puķīti pasniegt. Ar to pašu es pārtraucu maksāt nodokļus, jo, piedodiet, bet man ir pašcieņa," sacīja rakstniece.

Tāpat M.Kosteņecka pauda nožēlu, ka viņai neviens pat nav piezvanījis, lai aojautātos, kāpēc viņa nav maksājusi biedru naudu. "Atnāk paziņojums, ka rakstnieku savienības valde bija spiesta jūs izslēgt no savienības, atgādinot, ka jūsu parāds ir 30 latu. Solžeņicins savā laikā tika izslēgts no PSRS rakstnieku savienības par to, ka viņš uzrakstīja Arhipelag Gulag, savukārt es brīvā Latvijā esmu izslēgta par to, ka esmu parādā savienībai 30 grašus," pauda M.Kosteņecka. 

Arī rakstniece Nora Ikstena izslēgta par biedru naudas nemaksāšanu un, līdzīgi kā M.Kosteņeckas gadījumā, arī N.Ikstena nav saņēmusi kaut formālu atgādinājumu par biedru naudas maksāšanu.

"Paldies, ka viņi to izdarīja pirmie, ka man pašai nebija jāizstājas. Jāteic, ka es vispār jau kaut kādu laiku absolūti neasociēju sevi ar šo organizāciju, turklāt ar mūsu pašu rakstnieku spēkiem ir nodibinātas divas organizācijas – Literatūras centrs un Ventspils Rakstnieku māja, kas brīnišķīgi darbojas gan lokālajā, gan starptautiskajā rakstniecības procesā. Man šķiet, ka rakstnieku savienība sevi ir izsmēlusi un jāteic, ka es vienkārši nepievērsu tam uzmanību," sacīja N. Ikstena.

Rakstniece pieļāva, ka LRS problēmas iespējams saistāmas ar savienības priekšsēdētāju, kas nav spējis pārveidot organizāciju par spēcīgu arodbiedrību, kas rūpētos ne tikai par reprezentatīvo pusi, bet arī reālām lietām un rakstnieku sociālajām vajadzībām. "Es domāju, ka viss iet savu gaitu un man nav nekādas nožēlas, ka esmu izslēgta no šīs organizācijas," piebilda N.Ikstena.

Lai gan dramaturģe Lelde Stumbre tika brīdināta par izslēgšanu, turklāt LRS priekšsēdētājs Jānis Jurkāns viņai piedāvājis samaksāt biedru naudu un attiecīgi nekavējoties viņu pieņemt atpakaļ, tomēr viņa no iespējas atteikusies. "Ja tu kaut ko maksā, tad tu gaidi pretim kaut kādu jēgu no tās savienības, kurā tu atrodies. Bet man bieži bija sajūta, ka nav īsti jēgas savienībai, tāpēc ka viņa neko rakstnieku un latviešu rakstniecības labā tā praktiski vairs nedara. Tāpēc es neuzskatīju par vajadzīgu atbalstīt šo organizāciju," portālam Diena.lv atzina L.Stumbre.

Viņasprāt, LRS nav spējusi rūpēties par saviem biedriem un radīt sajūtu, ka tās biedri ir organizācijai ir vajadzīgi. "Es viņiem vēlu visu to labāko, varbūt, ka viņiem veicas un viņi kaut kā reanimē to statusu, jo agrāk tas statuss bija nozīmīgs. Kad es iestājos rakstnieku savienībai, man tas bija nozīmīgi, bet tagad, kad mani izmet laukā, es pat ausi nepakustināju, jo man nav nekāda vajadzība pēc šīs organizācijas," pauda L.Stumbre.

LRS priekšsēdētājs Jānis Jurkāns Dienai paskaidroja, ka savienība šiem rakstniekiem sūtījusi atgādinājumus katru gadu, tomēr, ja rakstnieki par tiem neliekas ne zinis un biedru naudas nemaksā vairāk kā piecus gadus, tad nācies secināt, ka LRS viņiem nav vajadzīga.

"Ja piecus, sešus gadus nepiedalās pilnsapulcēs, tad varbūt viņiem LRS nav vajadzīga. Mēs esam biedru grupa. Ja cilvēki grib būt LRS biedri, viņi par tādiem var būt – neviens nav izslēgts uz mūžu," pauda J.Jurkāns.

No savienības rindām izslēgti Nora Ikstena, Lelde Stumbre, Andra Neiburga, Marina Kosteņecka, Ļubova Alfjorova, Daina Avotiņa, Ināra Cedriņa, Aleksandrs Čerevčenko, Rolfs Ekmanis, Aivars Freimanis, Ilze Kačevska, Tamāra Liseka, Andrejs Ļevkins, Milēna Makarova, Rūta Mežavilka, Aivars Ozoliņš, Antons Stankevičs un Aina Vāvere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas