Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Reformu neīstenošana novestu pie lielākiem nodokļiem

Galvenās šīs valdības "atslēgas reformas" ir izglītības reforma, veselības aprūpes reforma un administratīvi teritoriālā reforma, taču vēl vairākās jomās ir veicamas reformas, lai izdotos vairot ieņēmumus un nebūtu jāceļ nodokļi, tā pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē izteicās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien sāk pirmajā lasījumā skatīt 2019. gada budžeta projektu pa ministriju atbildības jomām, turpinās to arī otrdien un trešdien. Sākot budžeta skatīšanu, Kariņš atgādināja, ka šis ir tehniskais budžets, ko sagatavojusi iepriekšējā valdība un šis projekts ir iezīmīgs ar to, ka "mantojumā uz 2019. un 2020. gadu ir diezgan dārgi solījumi".

"Ir tradīcija, ka tad, kad nāk vēlēšanas, politiķi diezgan naski palielina izdevumus, lai parādītu vēlētājiem savus labos darbus," atzina valdības vadītājs. "Ir viegli kritizēt priekšgājējus, bet es to nedarīšu," viņš piebilda.

Taču uz izdevumu palielinājuma rēķina nav iespējams risināt ilgstoši nesakārtotās lietas, piemēram, veselības aprūpes jomā šā gada budžetā paredzēti papildus vairāk nekā 80 miljoni eiro, bet izglītības jomai pārdalīti 799 miljoni eiro jeb 9% no visa valsts budžeta apjoma, kas ir proporcionāli pat vairāk nekā Igaunijā, bet tur minimālais atalgojums ir gandrīz divreiz lielāks nekā Latvijā.

"Kā tas var būt? Acīmredzot viņiem sistēma ir labāk sakārtota," norādīja Kariņš.

Valdības vadītājs atgādināja, ka arī uz 2020. gada budžeta projektu jau pirms tā gatavošanas attiecināmi iepriekšējās valdības paredzētie 87 miljoni eiro dažādiem mērķiem. Nākamā gada budžeta izstrāde sāksies "nākamajā dienā pēc šī gada budžeta pieņemšanas", Vienlaikus turpināsies darbs, īstenojot izglītības un veselības reformas, kā arī administratīvi teritoriālo reformu. To īstenošanai paredzami apmēram divi gadi, bet reformu ietekmi būs jūtama pēc četriem gadiem un vilcināties nedrīkst.

"Ja neko nemainīsim, nāksies lemt par nodokļu celšanu, bet tas nav manas valdības mērķis," uzsvēra Kariņš.

Top komentāri

Pašvaldības-izšķērdība un korupcija
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi, kas savā negausībā un otkatos notrieks jebkuru naudu.
ļuļa
ļ
samaziniet vienreiz valsts aparātu, tā ir vienīgā reforma, kas latvijā patiesi nepieciešama!!!!!! tad arī nauda atradīsies.
solon
s
Kad izbeigsim balstīt dabasgāzes dedzināšanu koģenerācijas stacijās?! Kad tiks atcelts nekustamā īpašuma nodoklis vienīgajam mājoklim?! Kad atcels uzņēmuma vieglā autrotransporta nodokli? Maksājam lielāku cenu par degvielu + autotransporta nodevu bet ceļu kvalitāte zem katras kritikas! Latvijā ir daudz tamlīdzīgu nodokļu un nodevu, kādu nav kaimiņvalstīs, kur jūs vēl grasāties tos ieviest vai palielināt?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas