Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rosina atbrīvot no parādsaistībām personas ar zemiem ienākumiem un nelielu parādu

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināta Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātā septiņu likumprojektu pakete, ar kuru plānots nodrošināt iespēju fiziskām personām, kurām ir zemi ienākumi un neliels parādsaistību apmērs, noteiktā kārtībā atbrīvoties no parādsaistībām, aģentūrai LETA pastāstīja TM pārstāve Alise Dārzniece.

Viņa skaidroja, ka šobrīd Maksātnespējas likumā iekļautais fiziskās personas maksātnespējas process ir salīdzinoši dārgs un nav piemērojams personām ar parādsaistību apjomu līdz 5000 eiro. Tādējādi personām ar zemiem ienākumiem nav iespēju tiesiski risināt savas maksātspējas problēmas.

Jaunais regulējums būs piemērojams ierobežotam likumā noteiktam fizisko personu lokam, ar parādsaistību kopējo apmēru no 2000 līdz 5000 eiro, ko turklāt drīkstēs veidot noteikta veida parādsaistības. Pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām vērtēs zvērināts notārs, taču pirms pieteikuma izskatīšanas fiziskai personai būs pienākums apgūt finanšu pratības kursus.

Likumprojekts paredz, ka sūdzību par zvērināta notāra rīcību vai pieņemto lēmumu skatīs tiesa.

Tāpat tiesas kompetencē tiek nodots Latvijā maksātnespējas jomā pašlaik jauns risinājums - iespēja noteiktos gadījumos atcelt fiziskas personas atbrīvošanu no parādsaistībām.

Ar likumprojektu tiek izstrādāts jauns Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums, kā arī grozījumi vairākos jau šobrīd esošos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu pilnvērtīgu mehānisma piemērošanu. Proti, grozījumi paredzēti Civilprocesa likumā, Maksātnespējas likumā, likumā Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru, Notariāta likumā, likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli un Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā.

Pēc likumprojekta izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē, TM apkopos citu ministriju un institūciju sniegtos atzinumus. Pēc atzinumu apkopošanas likumprojekts tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā. Likums varēs stāties spēkā tikai pēc tam, kad to būs pieņēmusi Saeima un izsludinājis Valsts prezidents.

 

Top komentāri

Priecīgs Paskaidrojums
P
Maitu režīma gēniji atrod metodi kā pārvērst svinu zeltā.
Peteris
P
Politiķi domā kā naudas dalītāji, nevis naudas pelnītāji. Kāpēc šiem parādniekiem nepiedāvā labi apmaksātu darbu, lai viņi varētu nopelnīt paši un godīgi nomaksāt savus parādus. Kāpēc viņus nepiesaistīt reemigrācijas konsultantiem, lai par viņiem parūpejas, lai būtu labs darbs, bērnudārzs, dzīvoklis un valsts granti nu tas pats ko pieprasa no ārvalstīm atbraukušie latvieši.
.
.
Kā tad sanāk- ja Pēteris man ir parādā 3 tūkstošus EURO, tad valsts būs tik laba un Pētera parādu atlaidīs? Kas par to maksās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas