Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rosina ļaut dienēt reizē ar izdienas pensijas saņemšanu, bet armijā stāties arī pēc 40 gadu vecuma

Aizsardzības, Iekšlietu un Tieslietu ministrijas gatavos izmaiņas regulējumā, kas paredzēs izdienas pensijas vecumu sasniegušām iekšlietu dienestu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi un karavīriem atļaut turpināt dienestu, vienlaikus saņemot pensiju.

Tāpat iecerēts, ka dienestu varēs sākt arī 40 gadu vecumu sasnieguši cilvēki. Patlaban noteikts, ka profesionālajā dienestā pieņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

Minētie priekšlikumi tiks gatavoti pēc iekšlietu ministra iniciatīvas. Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs aģentūrai LETA apliecināja, ka šādas izmaiņas jau iepriekš bijušas ministrijas plānos. 

Saskaņā ar valdībā šodien lemto, IeM un Tieslietu ministrija gatavos šāda veida grozījumus un tos iesniegs valdībai kopā ar likumprojektiem, kas saistīti ar 2025.gada budžetu. Tieslietu nozarē šādas izmaiņas varētu attiekties uz Ieslodzījuma vietu pārvaldē dienošajiem.

Valsts sekretārs apliecināja, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, jo iekšlietu dienestos trūkst cilvēku, turklāt pie esošā "nekomplekta" valstij ir nepieciešams panākt, lai cilvēki turpinātu strādāt iekšlietu dienestos, nevis, sasniedzot pensijas vecumu, pārietu uz civilajām struktūrām.

Trofimovs arī apliecināja, ka šāds regulējums ir, piemēram, Igaunijā.

Arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) valdības sēdē paziņoja, ka Aizsardzības ministrija sagatavos priekšlikumus grozījumiem likumā, paredzot, ka karavīram, kas sasniedz izdienas pensijas vecumu, ir tiesības turpināt dienestu, vienlaikus saņemot izdienas pensiju. Vienlaikus plānots paredzēt iespēju cilvēkiem iestāties dienestā arī pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas.

No valdības sēdē spriestā izriet, ka dienas kartībā ir arī jautājums par izdienas pensijām kopumā. Valsts kancelejā kopā ar nozaru ministrijām strādās pie tā paralēli budžeta procesam, atzina premjerministre Evika Siliņa (JV), sakot, ka šis "jautājums ir uz galda un ir atvērts".

Vienā no sēdes protokollēmuma projekta punktiem ir teikts - Valsts kancelejai sadarbībā ar nozaru ministrijām sagatavot priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos par izdienas pensiju vecuma pieaugumu. Gala versija protokollēmumam gan vēl nav pieejama.

Tomēr diskusijās par to Sprūds sacīja, ka šis punkts bijis salīdzinoši jauna informācija un tam ir savas konsekvences uz aizsardzības jomu. "Mēs arī vēlamies iesaistīties šajā izdienas pensiju grozījumu veikšanā," viņš teica, tālāk izklāstot ieceri par dienēšanas savienošanu ar izdienas pensijas saņemšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas