Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saeimas komisija varētu lemt par iespēju pagastu pārvaldniekiem atjaunot mandātu

Novadu domes deputāta amats nav un nebūs savienojams ar pagastu pārvaldes vadītāja darbu, jo izpildvara ir jānodala no lēmējvaras. Šajā nostājā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) ir nepiekāpīgs. Taču viņš pieļauj, ka komisijas deputāti varētu izvērtēt situāciju jaunajos novados, kuros ievēlētie bijušie pašvaldību vadītāji plāno nolikt mandātu, lai vadītu savu pagastu pārvaldes. Komisija varētu lemt par iespēju vietējiem deputātiem šādos gadījumos mandātus nolikt uz amata pildīšanas laiku, lai pēc tam tos varētu atjaunot.

Komisija vēl konsultēsies ar juristiem, vai šīs izmaiņas likumā varēs attiecināt uz 2009.gada jūnijā ievēlētajiem domniekiem, tas nozīmētu, ka tām piemērotu atpakaļejošu spēku. Jaunajām domēm šajā mēnesī ir jāizvēlas pagastu pārvaldnieki, un tāpēc deputāti lēmumu par mandātu nolikšanu, visticamāk, pieņems, pirms Saeima būs grozījusi likumu. Jaunajās domēs ir ievēlēti gandrīz 300 bijušie pašvaldību vadītāji, no kuriem vairāki desmiti vēlas nolikt mandātu, lai strādātu algotu darbu sava pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja amatā. Taču pašvaldībās tiek domāti arī citi risinājumi, lai mandāti nebūtu jānoliek, jo tādā gadījumā teritorija zaudētu savu pārstāvi domē.

Grobiņas novada priekšsēdim Aivaram Priedolam (ZZS) būs četri vietnieki — vairāk nekā Liepājas domē. Viņi pārstāv kādu no novadā iekļautajām pašvaldībām. A.Priedols atzīst, ka "katrs deputāts būs šefiņš savā ciemā un būs pieejams vēlētājiem", bet viņi nebūšot pārvaldnieki, jo likums liedzot šos darbus savienot. Bijušais Grobiņas mērs Jānis Neimanis (LPP/LC) būs vietnieks ārējo sakaru jautājumos, bijušais Grobiņas pagasta priekšsēža vietnieks Modris Ekšteins (TB/LNNK) — tautsaimniecības jautājumos. Domes priekšsēdi viņa prombūtnē aizstās viens no viņiem rotācijas kārtībā. Šī nav vienīgā pašvaldība, kurā plānots lielāks skaits vietnieku, jo to izvēlē neesot noteikti ierobežojumi.

Saeimas deputātam Jānim Lagzdiņam (TP) ir aizdomas, ka šādi pašvaldības risina pārvaldnieku problēmu, lai deputātiem nebūtu jānoliek mandāts, jo grūti esot saprast, kāpēc krīzes laikā novadā ir nepieciešams vietnieks ārējo sakaru jautājumos. A.Priedols paskaidroja, ka šī vietnieka kompetence būšot plašāka un viņš atbildēšot, piemēram, arī par projektu īstenošanu. Rēzeknes novadā, kurā apvienotas 25 pašvaldības, uz mēnesi ir apstiprināti pagastu pārvalžu vadītāju pienākumu izpildītāji — tie ir bijušie pašvaldību vadītāji, no kuriem 11 ir ievēlēti domē. Pēc mēneša dome lems, kā izraudzīties pagastu pārvaldes vadītājus. Novada priekšsēdis Monvīds Švarcs (TP) pieļauj, ka katrā pagastā varētu būt iedzīvotāju sabiedriskā padome, ar kuru dome konsultētos, izvēloties teritorijas pakalpojumu centra vadītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas