Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Sāk krāsot TV torņa smaili

Pirmdien sākta televīzijas torņa augšējās cilindriskās antenu daļas pretkorozijas apstrāde un krāsošana. Darbi noritēs augstumā no 222 līdz 368 metriem, vēsta Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Augstkāpēju komanda veiks krāsojamās virsmas attīrīšanu, gruntēšanu un dekoratīvās virskārtas uzklāšanu 1152 kvadrātmetrus lielā platībā. Krāsošanas darbu laikā tiek mainīts TV torņa skatu laukuma darba laiks un, sākot no 5.jūnija, apmeklētājiem darba dienās tas būs pieejams no plkst. 16 līdz 22. Savukārt brīvdienās skatu laukums būs atvērts apmeklētājiem no plkst. 10 līdz 22.

Augstākais krāsojamais punkts – zibensnovedēja caurule TV torņa spicē -  atrodas 368 metru augstumā. Tas ir trīs reizes augstāk nekā atrodas Pēterbaznīcas gailis un šī būs pirmā reize pēc TV torņa nodošanas ekspluatācijā, kad tā tiks krāsota. Spices diametrs ir 30 centimetri, bet augstākajā punktā - tikai 16 centimetri. Dienas laikā, saulei uzsildot metāla konstrukciju, temperatūras svārstības var izraisīt līdz pat  2,4 metrus lielu torņa galotnes diennakts amplitūdu.   

Virzoties pa torņa cilindriskās daļas posmiem uz leju, vislielākā platība LVRTC speciālistiem būs jānokrāso 222 līdz 256 metru augstumā, jo šajā augstumā caurules diametrs ir četri. Tā atrodas teju sešreiz augstāk nekā Brīvības pieminekļa zvaigznes un divas reizes augstāk nekā Saules akmens ēkas spice.  Pēc LVRTC Torņu un mastu apkalpes daļas aplēsēm, krāsošanai būs nepieciešami vismaz 2300 litri dažādu krāsu materiālu.

Līdz TV torņa un tam pieguļošās teritorijas  pārbūves uzsākšanai paredzēts veikt arī pārējo torņa daļu krāsošanu. Atsevišķu antenu daļas posmu krāsošana notikusi arī agrāk, bet visa cilindriskās daļas krāsošana reizē notikusi tikai torņa celtniecības laikā. Pirms 13 gadiem notika TV torņa trīs balstu (kāju) pretkorozijas apstrāde. Tolaik torņa krāsošanai tika izlietotas 7,5 tonnas dažādu veidu krāsu materiālu, un krāsošanas darbus veica LVRTC augstkāpēji.

Šosezon krāsošanas darbi tiek plānoti līdz pat septembra beigām. To laikā piekļuve TV tornim ir iespējama, izmantojot gājēju tuneli no auto novietnes, bet atrašanās vai pārvietošanās TV torņa pakājē ir stingri aizliegta drošības apsvērumu dēļ.

Pretkorozijas apstrādes darbus nevarēs veikt dienās, kad laika apstākļi - vējš, lietus vai migla -, nepieļaus augstkāpēju darbu augstumā vai arī laikapstākļi nebūs piemēroti krāsu uzklāšanas tehnoloģiskajam procesam. Tāpēc katru rītu pirms darbu uzsākšanas notiks gaisa un virsmas temperatūras, relatīvā gaisa mitruma un rasas punkta temperatūras mērījumi, tādi būs arī darbu laikā augstumā.

"Līdz šim skatu laukums apmeklētājiem bija pieejams tikai līdz plkst. 20. Tā kā vasarā tieši saulrietu laiks ir viens no skaistākajiem brīžiem, ko varam atrādīt apmeklētājiem, esam pagarinājuši darba laiku. Vienlaikus aicinām TV torņa apmeklētājus būt saprotošiem un atbildīgi izturēties pret savu un apkārtējo drošību, ievērojot piekļūšanas nosacījumus. 120m garais gājēju tunelis ir uzbūvēts tieši situācijām, kad TV tornī notiek darbi. Darbu laikā pa tuneli jāpārvietojas gan LVRTC darbiniekiem, gan klientiem un skatu laukuma apmeklētājiem,” norāda LVRTC Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Zaķusalas TV tornis ir augstākais TV tornis Baltijā un Eiropas Savienībā. LVRTC īpašumā ir 30 torņi un masti visā Latvijā un regulāri tiek veikta katra torņa pretkorozijas apstrāde. Ņemot vērā Zaķusalas TV torņa kopējo laukumu – 17 963 kvadrātmetri, un sarežģītības pakāpi, tā pretkorozijas apstrāde ilgs vairāku gadu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas