Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Salacgrīvā enerģiju ielu apgaismojumam ražo vējš un saule

"Tā ir valstiski atbal­stāma nākotnes ideja, perspektīvs piemērs citām pašvaldībām, kā izmantot alternatīvās enerģijas tehnoloģijas," tā par Salacgrīvā uzstādīto ielu apgaismojuma sistēmu, kur enerģijas avots ir saule un vējš, saka RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta profesore Dagnija Blumberga. Viņa gan norāda arī uz šī jaunieveduma trūkumiem — lielākiem pirmreizējiem ieguldījumiem un cilvēku attieksmi pret neparastām lietām, kuras ir bez īpašas uzraudzības.

"Vēl gan nekas nav nolauzts vai aiznests," drošs ir Salac­grīvas pilsētas izpilddirektors Jānis Cīrulis, un arī iekārtu piegādātājs SIA AET direktors Valdis Zablockis norāda, ka apgaismes ķermeņi ir izturīgi un pamatīgi nostiprināti. V.Zablockis piekrīt, ka dārgāku izmaksu dēļ alternatīvās enerģijas tehnoloģijas nav pārāk izplatītas, taču attīstoties tās ar laiku varētu kļūt lētākas. Šobrīd šāds apgaismes stabs maksā divas reizes dārgāk nekā parastais. Tomēr tam ir arī savas priekšrocības — laternas, kurām virs spuldzes piestiprinātas saules baterijas un vēja ģenerators, neveicot nekādus rakšanas darbus, var novietot tur, kur nav nekādu komunikāciju. Tieši šis bija viens no iemesliem, kāpēc salacgrīvieši izvēlējās šādas apgaismes laternas, kas novietotas nesen iekārtotā bērnu rotaļu laukumā. Šādas spuldzes arī kalpo vismaz trīs reizes ilgāk nekā tās, ko tradicionāli izmanto ielu apgaismojumam.

Salacgrīvas domei viena šāda laterna izmaksājusi 1400 latu. "Esmu pārsteigts par labo apgaismojumu, tomēr pagaidām raugos uz šo eksperimentu piesardzīgi. Apzinos, ka tūlītēju ieguvumu nejutīsim, taču mūs interesē alternatīvās enerģijas izmantošana. Iekārtu piegādātāji sola, ka tās atmaksāsies četros gados. Apmēram gadu vērtēsim, kāds ir šī projekta ieguvums, un tad domāsim, vai nākotnē šo jomu attīstīsim," norāda J.Cīrulis. "Reāla iespēja ietaupīt būtu, ja varētu pārliecināt pašvaldības vairāk izmantot alternatīvās enerģijas tehnoloģijas, taču Latvijā šajā jomā vēl ir pārāk maza pieredze. Ielu apgaismojumā šādas iekārtas Latvijā praktiski nav izmantotas," stāsta V.Zablockis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas