Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Salaspilī plāno ielu cauri Nacionālajam botāniskajam dārzam

Iela cauri Nacionālajam botāniskajam dārzam ir viena no idejām, kā varētu atslogot Salaspils centrālo — Rīgas — ielu un padarīt drošāku bīstamo krustojumu pie dzelzceļa pārbrauktuves. Tas izraisījis asu botāniskā dārza vadības reakciju. Salaspilī vienīgā iespēja šķērsot dzelzceļu ir pārbrauktuve Rīgas ielā, bet bīstamais krustojums pie tās jāizbrauc gan tiem, kuriem jāšķērso pārbrauktuve, gan tiem, kuriem jātiek uz centrālās ielas izbraukšanai Sauriešu virzienā.

Automašīnu rindas pie slēgtās pārbrauktuves apbraukt ir riskanti. Centrālajā ielā nav ne ietvju, ne apgaismojuma, un tā ir bīstama arī gājējiem.Lai risinātu problēmu, Salaspils novada dome ierosināja izpētīt iespēju atslogot bīstamo krustojumu un pārbūvēt Rīgas ielu. Izpētes gaitā salaspiliešiem sabiedriskajai apspriešanai piedāvāti dažādi varianti. Viena iespēja ir jaunas ielas izbūve, kas ļautu apbraukt bīstamo krustojumu. Apskatīti divi varianti — iela apkārt botāniskajam dārzam, kas ir garāka un ar sarežģītāku pamatni ceļa izbūvei, kā arī tieši cauri dārzam, kas ir īsāks un ekonomiski izdevīgāks variants. Dome tam piedāvā izmantot botāniskajā dārzā esošos iekšējos ceļus. Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns ir sašutis par domes ierosinājumu. "Botāniskais dārzs ir valsts nozīmes zinātnes objekts, dabas piemineklis, kurā ir Latvijā lielākā zinātniski dokumentētā dzīvo augu kolekcija un viena no lielākajām šāda veida kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā. Iela pārgrieztu dārzu uz pusēm. Tā iznīcinātu dārza konceptuālo plānojumu un izjauktu ilggadējos zinātniskos pētījumus. Liela daļa koku ir vienīgie eksemplāri Latvijā, daudzi — vieni no retajiem," norāda A.Svilāns. Salaspils domes priekšsēdētājs Juris Putniņš uzskata, ka šāda iecere ir iespējama un iela skars dārza aizaugušo galu, kur apmeklētāji aizstaigā reti. Diena gan pārliecinājās, ka šī dārza daļa, tāpat visa pārējā teritorija, ir kopta. J.Putniņš uzsver, ka mērķis nav iznīcināt stādījumus, bet domāt par salaspiliešu ērtībām. "Mūsdienās var pārstādīt arī lielus kokus, tāpat ieaudzēt retās šķirnes," norāda J.Putniņš. Taču A.Svilāns iebilst, ka 20 gadu veci koki nav pārstādāmi. Viņu satrauc vēl kāds fakts: "Botāniskais dārzs ar Rīgas ielu robežojas kilometra garumā. Ja ielu paplašinās, cik tālu tā ienāks dārza teritorijā? Mums ir būtisks katrs metrs, jo aizsargājamo koku stādījumi sākas jau pie pašas sētas. Neviens nav pateicis, cik platā joslā tie būs jānocērt. Svarīgi to zināt laikus, lai var plānot, kādi koki būs jāpārstāda un cik jāieaudzē no jauna." Pret ideju par ielas izbūvi cauri botāniskajam dārzam kategoriski iebilst Vides ministrija. "Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī ir aizsargājama teritorija, un nekādi ceļu būves darbi tur nav pieļaujami," vides ministra R.Vējoņa viedokli pauž padomnieks D.Jonovs. Pēc asās reakcijas uz notiekošo projekta vadītājs, Latvijas valsts ceļi ceļu tīklu daļas vadītājs A.Arbergs saka: "Ja botāniskā dārza apsaimniekotāji kategoriski iebilst, mēs ar varu nelauzīsimies aizslēgtās durvīs. Tas ir tikai viens no variantiem. Primārais ir satiksmes drošība krustojumā pie dzelzceļa pārbrauktuves." Arī salaspilieši, uzzinājuši par šādu ieceri, norāda, ka Rīgas ielas rekonstrukcija nepieciešama, taču iela cauri botāniskajam dārzam ir absurds. Šis ir izpētes projekts, lai noskaidrotu visus iespējamos risinājumus, lēmumu par konkrētu variantu pieņems pēc visu ieinteresēto pušu viedokļu uzklausīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas