Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Salmonelozes izraisītājs Liepājā vēl neskaidrs

Liepājā turpina meklēt cēloni, kas izraisījis bērnu masveida saslimšanu ar salmonelozi. Pārbaudīti pārtikas produkti un virtuve, kur gatavota maltīte bērniem sešās mācību iestādēs, kā arī izmeklēts ap 500 cilvēku. Taču skaidras atbildes par saslimšanas iemesliem pagaidām nav. Salmoneloze konstatēta vairāk nekā 60 bērniem un četriem pieaugušajiem sešās mācību iestādēs Liepājā.

Pēdējo piecu gadu laikā nekas tāds šajā pilsētā nav piedzīvots. Saistībā ar masveida saslimšanu slēgta Liepājas 3.pamatskolas virtuve, kurā saimniekoja firma Māras lācis. Te gatavoja pusdienas gan šīs skolas, gan vēl piecu izglītības iestāžu audzēkņiem. Tieši centralizēta ēdiena piegādāšana ir viens no iemesliem, kāpēc slimība tik plaši izplatījusies. Pirms vairākiem gadiem, izvērtējot situāciju Liepājas skolu un bērnudārzu ēdināšanas blokos, secināts, ka pārbūvēt un modernizēt tās ir krietni dārgāk, nekā organizēt centralizētu ēdienu piegādi. Vecāki gan sākumā iebilda pret šādu sistēmu, taču, kā sacīja Liepājas pilsētas izglītības pārvaldes vadītāja Ludmila Molčanova, jaunas lietas ne visi uzreiz spēj pieņemt, un, iespējams, toreiz pietrūka arī skaidrojuma ieviestajām izmaiņām. Viņa pieļauj, ka plašā salmonelozes izplatība izglītības iestādēs, kurās ir šī centralizētā ēdienu piegāde, atkal izsauks vecāku neapmierinātību. Arī Pārtikas un veterinārā dienesta Liepājas pārvaldes vadītāja Iveta Eglija norāda, ka centralizēta ēdienu piegāde ir riskanta, īpaši šādos gadījumos. "Mēs pārbaudām gan 3.pamatskolas virtuvi, gan citas iestādes, kur konstatēti saslimšanas gadījumi. Taču slimības izraisītājs pagaidām nav atrasts. Virtuves darba virsmu nomazgājumu paraugos slimības ierosinātāji nav konstatēti. Līdz nedēļas beigām būs zināmi arī saldēto vistu un citu produktu analīžu rezultāti," vēsta I.Eglija. Sabiedrības veselības aģentūras Liepājas filiālē atklāj, ka izmeklēti visi virtuvju darbinieki, bērni, skolotāji un cilvēki, kas ar viņiem kontaktējušies. Taču precīzāku informāciju par izmeklējumu rezultātiem varēs sniegt aptuveni pēc nedēļas. Neraugoties uz slēgto 3.pamatskolas virtuvi, bērniem ēdināšana tiek nodrošināta. Maltītes piegādā no citām virtuvēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas